Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους

Τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους. Δεν είναι παθητικοί δέκτες. Προειδοποιούν το ένα το άλλο για τον επερχόμενο κίνδυνο... Οι επιστήμονες το υποπτεύονταν χρόνια, σήμερα όμως έχουν στα χέρια τους την απόδειξη: μια «κρυφή συνομιλία» μεταξύ δύο μεταλλαγμένων λάχανων.


Το πείραμα των βρετανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Exeter ήταν απλό. Πρώτα τροποποίησαν γενετικά δύο λάχανα με την πρωτεΐνη λουσιφεράση (ουσία ίδια με αυτήν που παράγουν οι πυγολαμπίδες), ώστε κάθε φορά που εκλύουν αέρια να εκπέμπουν παράλληλα λάμψεις. Στη συνέχεια, έκοψαν τα φύλλα του ενός και το τοποθέτησαν σε ένα δωμάτιο όπου είχαν προηγουμένως αφήσει δύο ακόμη φυτά. Λίγη ώρα μετά, το «τραυματισμένο» λάχανο άρχισε να εκλύει ένα συγκεκριμένο αέριο - αιθύλιο του ιασμονικού οξέος - το οποίο ανιχνεύθηκε από τα άλλα. Και αυτά με τη σειρά τους επανέλαβαν την ίδια διαδικασία, διαδίδοντας τον κίνδυνο σε όλα τα επαπειλούμενα λάχανα. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να «κρυφακούσουν» την επικοινωνία των λαχανικών, χάρις σε μια υψηλής ευαισθησίας φωτογραφική μηχανή που καταγράφει φωτόνια.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως τα φυτά βιώνουν μια παθητική ζωή. Στην πραγματικότητα όμως κινούνται, αισθάνονται και επικοινωνούν. Είναι σαν να επιδεικνύουν ένα είδος νοημοσύνης», επισημαίνει στους «Τάιμς» ο δρ Ιέιν Στιούαρτ, παρουσιαστής της νέας σειράς του BBC «Πώς να μεγαλώσετε ένα φυτό» (How to grow a planet), όπου προβλήθηκε το φιλμ.

«Ισως το "τραυματισμένο'' λάχανο να αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να θέσει σε ετοιμότητα τα υπόλοιπα φύλλα του και οι "γείτονές'' του να έλαβαν τυχαία το μήνυμα. Ισως, πάλι, τα λάχανα να αναπτύσσονται γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό∙ για να προειδοποιούν άλλα φυτά», υποθέτει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Νικ Σμιρνόφ.

Το πείραμα αποτελεί εξέλιξη παλαιότερης έρευνας, κατά την οποία είχε αποδειχθεί ότι μπροστά στον κίνδυνο τα φυτά αναπτύσσουν μηχανισμούς άμυνας: μαζεύουν ακόμη περισσότερο τα φύλλα τους ή παράγουν μια χημική ουσία, τοξική για το έντομο-εχθρό. Το μόνο βέβαιο, εξηγεί ο Σμιρνόφ, είναι πως τα φυτά δεν αισθάνονται πόνο διότι δεν έχουν νεύρα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου