Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τα βρύα είναι η αιτία της δημιουργίας του κλίματος στη Γη;

Τα πρωτόγονα βρύα ενδέχεται να έχουν προκαλέσει τη μείωση της θερμοκρασίας της Γης, περίπου 470 εκατομμύρια χρόνια πριν, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για την εξέλιξη της ζώής.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience δίνει μία εξήγηση για τη σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας στη Γη, που οδήγησε σε μία σειρά ψυχρών περιόδων, που αποκαλούνται μικρές «εποχές των παγετώνων».

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες εκτιμούσαν πως η μείωση της θερμοκρασίας ξεκίνησε 100 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα μεγάλα δέντρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η αιτία της αλλαγής του κλίματος φαίνεται να είναι τα βρύα. «Τα απλά βρύα έχουν δημιουργήσει το κλίμα, που απολαμβάνουμε σήμερα, από το οποίο εξελίχθηκε η ζωή που βλέπουμε γύρω μας», σημειώνει ο καθηγητής Tim Lenton του πανεπιστημίου του Exeter, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Η συγκέντρωση του CO2 πριν από 480 εκατομμύρια χρόνια εκτιμάται πως ήταν 16 φορές υψηλότερη από την σημερινή, ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 25οC, δηλαδή περίπου 10οC υψηλότερη από τη σημερινή. Σημειώνεται πως όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του CO2, τόσο αυξάνεται η θερμοκρασία.

Ωστόσο περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, τα επίπεδα συγκέντρωσης του CO2 έπεσαν στο μισό και ο πλανήτης άρχισε να ψύχεται, επιτρέποντας τη δημιουργία των πολικών πάγων.

Σύμφωνα με τον Tim Lenton και τον συνεργάτη του στην έρευνα Liam Dolan, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αυτό οφείλεται στα βρύα. «Η εμφάνιση των βρύων επέφερε τεράστιες αλλαγές στο κλίμα μας», σημειώνει ο Dolan.

Η ανάπτυξη των βρύων πάνω σε βράχους συμβάλει στη διάβρωσή τους και οι ερευνητές μελέτησαν το ενδεχόμενο αυτή η διαδικασία να ευθύνεται για τη μείωση των επιπέδων του CO2.

Τα βρύα παίρνουν από τους βράχους θρεπτικά συστατικά, μέσω της διάβρωσης αυτών με χημικές ουσίες που απελευθερώνουν. Σε αυτή τη διαδικασία  χρησιμοποιείται και το CO2 από την ατμόσφαιρα και όπως έδειξε η έρευνα η «όρεξη» των βρύων για CO2 είναι ακόρεστη και θα μπορούσε να εξηγήσει την πτώση της θερμοκρασίας.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου