Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η... θηλυκή πλευρά του Θεού

Ο βιβλικός Θεός δεν είναι μόνο ανδροκεντρικός, αλλά περιλαμβάνει και «θηλυκές» παραστάσεις, που προέρχονται από την Παλιά Διαθήκη και οι οποίες αφορούν το κοινωνιολογικό φύλο του Θεού και αποδίδονται μέσα από χαρακτηριστικά του γυναικείου ρόλου, όπως η μητρότητα και τα συναισθήματα της συμπόνοιας και του ελέους.

Αυτή είναι μία άποψη που προέρχεται από τον προτεσταντικό χώρο της Θεολογίας και αντικατοπτρίζει τις φεμινίστριες θεολόγους της Δυτικής Ευρώπης.

Εκπρόσωπος του θεολογικού αυτού ρεύματος, η καθηγήτρια Παλαιάς Διαθήκης του αρχαιότερου προτεσταντικού πανεπιστημίου της Ευρώπης, Philipps, του Μαρβούργου της Γερμανίας, Κρίστλ Μάγιερ, θα αναφερθεί σε μία νέα έρευνα των ανθρωπιστικών και θεολογικών εννοιών της Παλιάς Διαθήκης και συγκεκριμένα στην αμφισβήτηση των παραδοσιακών ερμηνειών των περί Θεού παραστάσεων ως ανδροκεντρικές, στο πλαίσιο ομιλίας της την Πέμπτη, σε εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, στον πρώτο όροφο της Θεολογικής Σχολής, στις 18.00.

Η ερμηνεία αυτή αφορά την οπτική του προτεσταντικού - και περαιτέρω του φεμινιστικού - θεολογικού χώρου, όπου δεν υπάρχουν τα πρόσωπα της Παναγίας και των Αγίων γυναικείων μορφών, όπως στην Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση.

Η Μάγιερ θα επιχειρήσει μία διάκριση ανάμεσα στο βιολογικό και κοινωνιολογικό φύλο του Θεού, υποστηρίζοντας ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στην Παλιά Διαθήκη δεν θέλουν να εκφράσουν το βιολογικό, αλλά τον κοινωνικό ρόλο του Θεού (ως πατέρας και μητέρα), ενώ θα αναφερθεί σε χωρία ψαλμών για την μεταφορά του τοκετού (Ψαλμός 2:7, 90:2, Δευτ. 32:18) και το ρόλο της μητρότητας (Ησ 46:3-4).

Σε ότι αφορά τα θεία συναισθήματα, οι φεμινίστριες θεολόγοι βλέπουν ότι υπάρχει ετυμολογική σύνδεση του rachamim (σημαίνει: συμπόνοια, έλεος) με τον εβραϊκό όρο rechem που σημαίνει «μήτρα» και έτσι ερμηνεύουν την ευσπλαχνία του Θεού ως ένα συναίσθημα που παραδοσιακά σχετίζεται με το γυναικείο φύλο.

Ο καθηγητής Παλαιάς Διαθήκης του ΑΠΘ, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου θα παρουσιάσει μελέτη που αναφέρεται σε γυναικείες μορφές στη λαϊκή θρησκεία του Βιβλικού Ισραήλ και την περίπτωση της θεάς Ασερά στην ειδωλολατρία.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου