Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Έτσι «περπατούσαν» οι γίγαντες της Νήσου του Πάσχα!


Αποτελούσε πάντα ένα μυστήριο πώς οι αρχαίοι αυτόχθονες της Νήσου του Πάσχα, ενός από τα νησιά της Πολυνησίας, κατάφεραν να μετακινήσουν τα 887 τεράστια πέτρινα κεφάλια, τα επονομαζόμενα Μοάϊ, που κοιτούν προς τη θάλασσα και καλύπτουν μεγάλο μέρος του νησιού.

Τα Μοάϊ, ύψους τουλάχιστον 10 μέτρων και βάρους 80 τόνων, χρονολογούνται ανάμεσα στο 1250 και 1500 και αποτελούν ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα.

Από την ανακάλυψη της Νήσου του Πάσχα το 1722, από τον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι του νησιού, κατάφεραν να μεταφέρουν τα θεόρατα αγάλματα στις κορυφές του νησιού, ενώ διάφορες θεωρίες μεταφυσικού περιεχομένου έχουν διατυπωθεί γύρω από το θέμα.

Την απάντηση έρχονται να δώσουν οι επιστήμονες  Hannah Bloch και Carl Lipo, οι οποίοι κατασκεύασαν ένα πιστό αντίγραφο του αγάλματος και με τη βοήθεια τριών ομάδων που είχαν δεμένο το άγαλμα με σχοινιά, το μετέφεραν όρθιο σε χωμάτινο δρόμο της Χαβάης.

Έτσι απέδειξαν ότι τα αγάλματα, τα οποία πιθανά κατασκευάστηκαν στο λατομείο που βρίσκεται στις ακτές του νησιού, μπορούσαν να μεταφερθούν όρθια μέχρι τη σημερινή τους θέση, χρησιμοποιώντας πρωτόγονα μέσα.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται δώσει μια επιστημονική απάντηση στους ισχυρισμούς των ντόπιων πως ''τα αγάλματα έχουν όντως πόδια και περπατούν'', όπως δήλωσε στο National Geographic ο 25χρονος Suri Tuki.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου