Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Στη μεθόριο του ηλιακού συστήματος το Voyager 1


Την άκρη του ηλιακού συστήματος πλησιάζει το Voyager 1, 35 χρόνια μετά την εκτόξευσή του, φτάνοντας όλο και πιο κοντά να γίνει το πρώτο αντικείμενο φτιαγμένο από χέρια ανθρώπου που περνά στον διαστρικό χώρο.

Το Voyager 1, που βρίσκεται πλέον σχεδόν 18 δισ. χλμ. από τον ήλιο, στέλνει δεδομένα στη Γη που δείχνουν απότομη αύξηση φορτισμένων σωματιδίων με προέλευση έξω από το ηλιακό σύστημα, όπως ανακοίνωσε η NASA.

«Οι επιστήμονες που παρατηρούν αυτή την αύξηση φτάνουν στο αναπόφευκτο αλλά ιστορικό συμπέρασμα πως ο πρώτος απεσταλμένος της ανθρωπότητας στο διαστρικό χώρο είναι στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος» αναφέρει η υπηρεσία.

Tο Voyager 1, που ξεκίνησε το ταξίδι του το 1977, κινείται με ταχύτητα 17 χλμ ανά δευτερόλεπτο. Σε αυτή τη φάση, τα δεδομένα που μεταδίδει χρειάζονται 16 ώρες και 38 λεπτά για να φτάσουν στη Γη.

Τα σωματίδια που χτυπούν το Voyager 1 προέρχονται από άστρα που έχουν «εκραγεί» σε άλλα σημεία του γαλαξία. Ο αριθμός τους μεγάλωνε όσο πλησιάζε το σκάφος τα «σύνορα» του ηλιακού συστήματος, αλλά η αύξησή τους έχει γίνει αρκετά εντονότερη τους τελευταίους μήνες.

Η ακριβής θέση του σκάφους δεν είναι ξεκάθαρη. Μία ένδειξη που περιμένουν οι επιστήμονες ως είδηση ότι το Voyager 1 βγήκε από το ηλιακό σύστημα είναι η αλλαγή στη διεύθυνση των μαγνητικών πεδίων γύρω από το σκάφος -η NASA περιμένει εάν αυτό θα επιβεβαιωθεί.

Η πηγή ενέργειας του σκάφους θα αντέξει μέχρι το 2025. Όταν τελειώσει, το σκάφος θα συνεχίσει να πλέει στο κενό, χωρίς όμως να στέλνει στοιχεία πίσω στη Γη.Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου