Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Νέο πείραμα από τον ESA ενισχύει τη θεωρία της «πανσπερμίας»


Ενισχύονται οι θεωρίες ότι η ζωή προέρχεται από το διάστημα σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Όπως αναφέρει το physics4u, το 2008 οι επιστήμονες έστειλαν ένα πακέτο στο μέγεθος μίας βαλίτσας στον Διαστημικό Σταθμό, γεμάτο με οργανικές ενώσεις και ζωντανούς οργανισμούς για να εξετάσουν την αντίδραση τους στο διάστημα.

Μερικές από αυτές τις μορφές ζωής επέζησαν στις αντίξοες συνθήκες του διαστήματος. Τα βακτήρια, οι σπόροι, οι λειχήνες και τα φύκια που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος του διαστημικού σταθμού μέσα σε δίσκους δεν προστατεύτηκαν καθόλου.

«Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε τα όρια της ζωής», σημείωσε ο René Demets του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, επικεφαλής του προγράμματος, το οποίο έχει την ονομασία Expose-Ε.

Όπως σημειώνεται στο physics4u τα δείγματα που εκτέθηκαν στο διάστημα δέχθηκαν χωρίς καμιά προστασία τις ακτίνες του ήλιου. Αν και υπάρχει μια στοιχειώδης μόνωση από το Διαστημικό Σταθμό, οι θερμοκρασίες αλλάζουν από μείον 12 έως συν 40 βαθμούς Κελσίου, πάνω από 200 φορές την ημέρα καθώς αυτός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Με την ολοκλήρωση του πειράματος τα δείγματα επέστρεψαν στη Γη το 2009 και μελετήθηκαν από τους επιστήμονες.

Όπως προκύπτει από την μελέτη, που δημοσιεύεται σε ειδική έκδοση του περιοδικού Astrobiology, ορισμένα από τα είδη που βρέθηκαν στο διάστημα συνεχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά. Πιο ανθεκτικές αποδείχτηκαν οι λειχήνες.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσής τους στις ακραίες αυτές συνθήκες «είχαν βρεθεί σε μια λανθάνουσα κατάσταση περιμένοντας να έρθουν καλύτερες συνθήκες» εξήγησε ο René Demets.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο physics4u, οι εν λόγω λειχήνες έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον διαφόρων εταιριών καλλυντικών, καθώς η δυνατότητά τους να επιβιώνουν κάτω από την πλήρη ένταση του Ήλιου επί 18 μήνες, μπορεί να οδηγήσει σε νέα υλικά για αντηλιακά νέας γενιάς.

Οι οργανισμοί που μπορούν και επιβιώνουν στο ανοιχτό διάστημα ενισχύουν την θεωρία της «πανσπερμίας», που υποστηρίζει πως η ζωή εξαπλώθηκε από τον έναν πλανήτη στον άλλο, ή ακόμα και μεταξύ των ηλιακών συστημάτων.

Φαίνεται πιθανό ότι οι οργανισμοί θα μπορούσαν να αποικίσουν πλανήτες με τη βοήθεια των αστεροειδών. Ο ESA θα εξετάσει σχολαστικά αυτήν την θεωρία κάνοντας μελλοντικές αποστολές στο διαστημικό σταθμό με διαφορετικά δείγματα μορφών ζωής.πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου