Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Το Curiosity έσκαψε για πρώτη φορά την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη

   
Το τρυπάνι του ρομπότ Curiosity κατάφερε να τρυπήσει το εδαφος του πλανήτη Άρη τόσο όσο χρειαζόταν για να πάρει δείγμα ικανό να αναλυθεί. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της διαστημικής “περιπέτειας” του ανθρώπου που εξερευνείται με τέτοιο τρόπο το πέτρωμα ενός άλλου πλανήτη.


Οι επιστήμονες της αποστολής αργά και μεθοδικά οδήγησαν το Curiosity, που βρίσκεται στον κρατήρα Gale του πλανήτη Άρη, στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίμεναν έξι μήνες πριν χρησιμοποιήσουν το τρυπάνι του ρομπότ.

Αρχικά, το Curiosity σφυροκόπησε ένα βράχο για να εξακριβώσουν οι επιστήμονες ότι τα συστήματα του ρομπότ λειτουργούσαν κανονικά.


Στη συνέχεια δοκιμάστηκε το τρυπάνι του ρομπότ, δημιουργώντας επιτυχημένα μία τρύπα 2 εκατοστών. Ακολούθησε η δημιουργία μιας δεύτερης τρύπας, 6 εκατοστών, δηλαδή αρκετά βαθειάς ώστε να καταφέρει το ρομπότ να συλλέξει θραύσματα και σκόνη.

Ό,τι υλικό συλλέχτηκε θα μεταφερθεί στα ειδικά εργαστήρια SAM (Sample Analysis on Mars) και CheMin (Chemistry and Mineralogy) όπου θα αναλυθεί διεξοδικά, αφού πρώτα διαχωριστεί η γήινη σκόνη που μπορεί να υπάρχει στο δείγμα και να επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Στο εργαστήριο SAM θα αναλυθούν τα βασικά συστατικά του πετρώματος αφού μετατραπεί σε αέρια μορφή και θα γίνει προσπάθεια να ανιχνευθεί, αν υπάρχει, κάποια χημική ένωση άνθρακα, που πιθανότατα θα περιέχει και πληροφορίες για μορφή ζωής στον Άρη.


Στο εργαστήριο CHEMIN θα εξεταστεί αν τα πετρώματα αυτά δημιουργήθηκαν υπό την παρουσία νερού. Άλλωστε, σύμφωνα αμε επιστήμονες της NASA, το Curiosity έχει βρει κι άλλες ενδείξεις για την παρουσία νερού στον κρατήρα Gale.

Τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις αυτές θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου