Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η Ισλανδία σχεδιάζει εξαγωγή ενέργειας από τα ηφαίστεια!

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για την εξαγωγή ενέργειας σε τρίτες χώρες εξετάζει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση της Ισλανδίας. Ενέργεια που θα παράγεται από τα δεκάδες ενεργά ηφαίστεια της χώρας και θα κατευθύνεται στους «πελάτες» μέσω ενός δικτύου υπόγειων και υποθαλάσσιων καλωδίων, μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων.


Μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν παύει να είναι μια καθ’ όλα πραγματική είδηση και δη για ένα σχέδιο που έχει ήδη φτάσει σε επίπεδο διακρατικών συζητήσεων, μεταξύ της ισλανδικής και της βρετανικής κυβέρνησης.

Την είδηση αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian στην οποία μίλησε ο Βρετανός υπουργός Τσαρλς Χέντρι Ενέργειας. Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό αντιπροσωπεία της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες εβδομάδες στο Ρέικιαβικ για συνομιλίες με στόχο τη σύνδεση της Βρετανίας με τους ισλανδικούς γεωθερμικούς πόρους.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, τα ηφαίστεια της Ισλανδίας να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες εκατομμυρίων νοικοκυριών στη Βρετανία, κάτι ενδεχομένως εφικτό αφού ήδη σήμερα η Ισλανδία λειτουργεί πέντε γεωθερμικά εργοστάσια, τα οποία παρέχουν το εν πέμπτο της ενέργειας που χρειάζεται η χώρα και το 85% της θέρμανσης και του ζεστού νερού.

Το όλο σχέδιο, σύμφωνα με τον κύριο Χέντρι, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο που περιλαμβάνει την κατασκευή υποβρυχίων συνδέσεων, οι οποίες από την προσεχή δεκαετία θα συνδέουν τη Βρετανία με ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που θα μεταφέρει την αιολική και κυματική ενέργεια του Βορρά και την ηλιακή της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής.

Ήδη η Βρετανία έχει πρόσβαση σε δύο διεθνείς διασυνδέσεις - σε Γαλλία και Ολλανδία- ενώ ακόμη εννέα κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν. Όταν ολοκληρωθούν, θα καλύπτουν το εν τρίτο των βρετανικών ενεργειακών αναγκών.

Πάντως ως προς τη νέα αυτή πρόταση αξιοσημείωτο είναι πως εφόσον ευοδωθεί, τότε το καλώδιο που θα μεταφέρει στη Βρετανία της γεωθερμική ενέργειας της Ισλανδίας θα είναι το μακρύτερο στον κόσμο, αφού θα ξεπερνά σε μήκος τα 1.500 χιλιόμετρα.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου