Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έφτασε το ρωσικό Soyuz


Το διαστημικό σκάφος Soyuz που μεταφέρει δύο Ρώσους κοσμοναύτες και έναν Αμερικανό αστροναύτη έφθασε την Τετάρτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανακοίνωσε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos.

Το Soyuz μεταφέρει τους Ρώσους κοσμοναύτες Αντον Σκλαπέροφ και Ανατόλι Ιβανίσιν, καθώς και τον Αμερικανό αστροναύτη Νταν Μπέρμπανκ και εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα από τον ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Τα Soyuz παρέμεναν καθηλωμένα από τον Αύγουστο, λόγω της συντριβής ενός μη επανδρωμένου μεταγωγικού Progress. Το ατύχημα δημιούργησε φόβους για τις επανδρωμένες αποστολές, δεδομένου ότι το ανώτερο στάδιο του πυραύλου που μετέφερε το Progress είναι ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται στις εκτοξεύσεις των Soyuz.


Η NASA είχε προειδοποιήσει τότε ότι η καθήλωση των Soyuz θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρωτοφανή απόφαση να εκκενωθεί προσωρινά το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο του ISS.

Το ατύχημα είχε προκαλέσει την αναβολή για δύο μήνες της αποστολής του Soyuz, για όσο διάστημα η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία επιθεωρούσε τους εκτοξευτήρες των Soyuz.

Στις 22 Νοεμβρίου, το ρωσο-αμερικανο-ιαπωνικό πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα επιστρέψει στη Γη και στις 21 Δεκεμβρίου νέα επανδρωμένη πτήση θα μεταφέρει τους τρεις αντικαταστάτες του πληρώματος στον σταθμό, το οποίο θα έχει από τότε πλήρη σύνθεση.

Το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα έχει γνωρίσει μία σειρά από αποτυχίες μετά τον Δεκέμβριο του 2010 και την απώλεια του δορυφόρων του ρωσικού συστήματος Glonass, το οποίο επρόκειτο να ανταγωνισθεί το αμερικανικό GPS.Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου