Σαν σήμερα, το 1933 είδε το φως της δημοσιότητας η πρώτη φωτογραφία του περιβόητου τέρατος του Λοχ Νες. Παρότι πέρασαν 80 χρόνια, ο μύθος εξακολουθεί να συντηρείται. Διαβάστε για την προέλευση, την ιστορία του, δείτε φωτογραφίες αλλά και μαρτυρίες του πιο διάσημου τέρατος του κόσμου...
Κείμενο: Γιάννης Γεωργόπουλος
Τέρατα υπάρχουν πολλά. Μεγαλοπόδαροι, Λυκάνθρωποι, Σειρήνες, Τσούπακαμπρα, Μινώταυροι, Γκόλεμ, Κράκεν, Ογκοπόγκο, Δράκοι.
Το τέρας του Λοχ Νες όμως είναι εκείνο που επικρατεί στη συνείδηση των εραστών της μυθολογίας, των παραδόσεων αλλά και των μεταφυσικών φαινομένων.
Οι σύγχρονοι άνθρωποι αμφισβητούν την ύπαρξη τεράτων όμως την ίδια στιγμή κάθε υποτιθέμενη εμφάνιση τους γίνεται αντικείμενο ειδήσεων.
Θολές φωτογραφίες, ερασιτεχνικά video, μαρτυρίες, καμμένα φιλμ προσδίδουν μεγαλύτερο σασπένς στο μυστήριο.
Το τέρας του Λοχ Νες συγκεντρώνει στις τάξεις του, πιο φανατικούς οπαδούς ακόμη και από την Σέλτικ.
Για τους μη μυημένους πρόκειται για θαλάσσιο ερπετό, γνωστό και ως κρυπτίδιο που φέρεται να ζει στα έγκατα της λίμνης του Λοχ Νες στη Βόρεια Σκωτία.
Αναφορές για την ύπαρξη ενός απροσδιόριστου τέρατος χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα, όταν σύμφωνα με το θρύλο ο άγιος Κολούμπα έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό.
Συγκεκριμένα ο Ιρλανδός ιεραπόστολος τελούσε μία ταφή σε κάποια από της όχθες της λίμνης.
Μετά το πέρας της διαδικασίας ένα μαθητής του επιχείρησε να κολυμπήσει στην απέναντι όχθη προκειμένου να φέρει μία βάρκα για να μεταφερθεί ο δάσκαλος του.
Το τέρας σε ανύποπτη στιγμή εμφανίστηκε προκειμένου να καταβροχθίσει τον νεαρό. Ο άγιος Κολούμπα τότε του φώναξε:
“Μην σκεφτείς να προχωρήσεις, ούτε να αγγίξεις αυτόν τον άνθρωπο. Γρήγορα κάνε πίσω”. Το τέρας του Λοχ Νες υπάκουσε επιστρέφοντας εκεί όπου βρισκόταν.
Πέρασαν αρκετοί αιώνες μέχρι την επόμενη καταγραφή εμφάνισης της “Νέσι”. Το 16ο αιώνα, ο ιστορικός Έκτορ Μπόες στο βιβλίο του “Ιστορία της Σκωτίας” ανέφερε πως ένα μυστηριώδες τέρας αναδύθηκε από τα νερά κατασπαράσσοντας τρεις άνδρες!
Το 1912 ένα 9χρονο κορίτσι ισχυρίστηκε πως αντίκρισε ένα θηριώδες πλάσμα στη νοτιοδυτική πλευρά της λίμνης. Η περιγραφή της παρέπεμπε σε μία μορφή δεινοσαύρου μολονότι τα γιγαντιαία σπονδυλωτά ζώα είχαν εξαφανιστεί προ πολλού από την Γη.
Η λίμνη Νες έχει μήκος 40 χιλιόμετρα και περιβάλλεται από απόκρημνες βουνοπλαγιές. Το βάθος της φθάνει τα 400 μέτρα, ενώ γεωλόγοι υποστηρίζουν πως δημιουργήθηκε πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια.
Στις πρώτες σύγχρονες αναφορές ανήκει μια ανώνυμη επιστολή στην εφημερίδα Inverness Courier το 1933, σύμφωνα με την οποία το ζεύγος Σπάισερ (22/7/1933) είχε παρατηρήσει στη λίμνη του Λοχ Νες ένα άγνωστο ον, όπως μαρτυρούσαν τα ίχνη του στην επιφάνεια της λίμνης.
Σαν σήμερα, στις 12 Νοεμβρίου 1933, ο Χιου Γκρέι επιστρέφοντας από την εκκλησία περπατούσε κατά μήκος της λίμνης. Ξαφνικά άκουσε έναν θόρυβο που προέρχονταν από το νερό. Ένα γιγαντιαίο πλάσμα ξεπρόβαλε από την λίμνη.
Δίχως να χάσει την ψυχραιμία του άρχισε να το φωτογραφίζει. Τελικά μόλις μία φωτογραφία κατάφερε να αποκαλύψει το μέγεθος του τρομακτικού θαλάσσιου ζώου.
Ήταν ένα τέρας με μακριά ούρα, χοντρό σώμα του οποίο μεγάλο μέρος προεξείχε στην επιφάνεια της λίμνης.
Η εικόνα είναι θολή. Οι επικριτές της ισχυρίζονται ότι στη φωτογραφία απεικονίζεται ένας σκύλος που κατευθύνεται στο σημείο που βρίσκεται η κάμερα μεταφέροντας ένα ραβδί!
Ο ερευνητής, Ρόλαντ Γουότσον απορρίπτει αυτή την θεωρία εκτιμώντας ότι υπάρχει ένα πλάσμα σαν χέλι στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας.
Ήταν το πρώτο ντοκουμέντο από μία σειρά φωτογραφιών που ακολούθησαν, διχάζοντας ερευνητές αλλά και υποστηρικτές της “Νέσι”.
Έκτοτε είδαν το φως της δημοσιότητας περισσότερες μαρτυρίες και διαφορετικές αναφορές για ένα "τέρας" μήκους από 6 έως 125 πόδια.
Την ίδια χρονιά, ο Μάλκομ Ίρβιν κατάφερε να κινηματογραφήσει τη “Νέσι” με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη διαμάχη ανάμεσα σε ερευνητές και επιστήμονες για την αυθεντικότητα του φιλμ.
Ο Ίρβιν το 1936 τράβηξε και δεύτερο φιλμ πείθοντας αρκετούς από τους αμφισβητίες του για την εγκυρότητα του φιλμ.
Λίγα χρόνια αργότερα οι Τζον Φρέηζερ και Άλεξ Κάμπελ, οι οποίοι εργάζονταν ως φύλακες στη λίμνη αποφάσισαν να ψαρέψουν.
Οι ξαφνικοί παφλασμοί του νερού τρόμαξαν τους δύο άνδρες που συνειδητοποίησαν την παρουσία του περιβόητου τέρατος. Ο Κάμπελ μάλιστα ισχυρίστηκε πως αντίκρισε την “Νέσι” τουλάχιστον 18 φορές.
”Καλύτερα από κάθε άλλη φορά, είδα το τέρας ένα πρωινό του Μαϊου του 1934, έξω από το ναυπηγείο του Άμπεϊ. Εκείνο το πρωί ψάρευα σολωμούς.
Ξαφνικά,είδα το νερό στην είσοδο του καναλιού να φουσκώνει υπερβολικά. Έμεινα άναυδος. Τότε, ξεπρόβαλε ένα πελώριο κεφάλι κι από πίσω ένα τεράστιο σώμα με τέσσερις καμπούρες. Το ον φαινόταν φοβισμένο. Μόλις αντιλήφθηκε ότι το κοιτάω, εξαφανίστηκε μέσα στη λίμνη.
Υπολογίζω ότι το μήκος του σώματος του έφτανε τα 10 μέτρα ενώ το ύψος του κεφαλιού και του λαιμού του ήταν γύρω στα δύο μέτρα”.
Τον Απρίλιο του 1934 εμφανίστηκε μια φωτογραφία του τέρατος του Λοχ Νες, γνωστή και ως η "φωτογραφία του χειρούργου", δημιούργημα του γυναικολόγου Ρόμπερτ Γουίλσον. Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο δημοφιλή απεικόνιση του τέρατος που εμφανίζεται με μακρύ λαιμό και μικρό κεφάλι, έχοντας παρόμοια χαρακτηριστικά με ένα πλησιόσαυρο.
Ο γιος του Γουίλσον πάντως κατέστρεψε τον μύθο που δημιουργήθηκε αλλά και τα όνειρα εκατομμυρίων τουριστών καθώς ισχυρίστηκε πως η φωτογραφία ήταν πλαστή.
Το 1994 μία ομάδα ερευνητών απέδειξε πως πράγματι τα όσα είπε ο γιος του Γουίλσον είχαν βάση, ενώ το 2003 σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με χρήση σόναρ το διάσημο ερπετό δεν ανταποκρίθηκε.
Το “τέρας του Λοχ Νες” είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές τέρας του θαλάσσιου κόσμου με δεκάδες μαρτυρίες και φωτογραφίες που μέχρι σήμερα σηκώνουν μεγάλη κουβέντα αναφορικά με την εγκυρότητα τους.
Βέβαια το ερώτημα είναι πως ακόμη και αν είναι υπαρκτό το συγκεκριμένο ον πως καταφέρνει και επιβιώνει εδώ και 15 αιώνες;
Λοχ στη γλώσσα Gaelic σημαίνει “λίμνη”, ενώ “Νες” είναι το όνομα της συγκεκριμένης λίμνης εξ ου και το “τέρας της λίμνης Νες”.
Ο Ιταλός γεωλόγος, Λουίτζι Πικάρντι είναι πεπεισμένος πως η “Νέσι” δεν υπήρξε ποτέ. Σύμφωνα με τον Πικάρντι οι άνθρωποι αντίκρισαν απλώς... φυσαλίδες που προέρχονταν από τον πυθμένα της λίμνης.
Κάτω από την λίμνη υπάρχει ένα μεγάλο ενεργό ρήγμα. "Οταν υπάρχει δραστηριότητα στο ρήγμα, καταγράφονται στην επιφάνεια της λίμνης διάφορα φαινόμενα", είπε σχετικά ενώ για τα ντοκουμέντα που προέρχονται από την δεκαετία του '30 ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Αυτές οι μαρτυρίες συνέπιπταν χρονικά με σεισμική δραστηριότητα κατά μήκος των ρηγμάτων”. Γεωλόγοι που εναντιώνονται στην παραπάνω θεωρία εξηγούν πως οι σεισμοί δεν φτάνουν σε τέτοια κλίμακα ώστε να ξεγελάσουν οπτικά τους ανθρώπους.
Μία ακόμη πρόσφατη θεαματική φωτογραφία του τέρατος καταρρίφθηκε από τον από τον κάτοχο της. “Η φωτογραφία είναι πλαστή. Τέτοια πράγματα συμβαίνουν εδώ και 80 χρόνια... φέρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ίσως εκατομμύρια εδώ πάνω. Αυτό είναι το Λοχ Νες. Το τέρας είναι το Λοχ Νες”, δήλωσε στην εφημερίδα Iνβερνές Κούριερ, ο Τζορτζ Έντουαρντς, καπετάνιος ενός κρουαζιερόπλοιου στη λίμνη.
Το "τέρας" ήταν ουσιαστικά ένα ψεύτικο μοντέλο από ανθρακονήματα που προορίζονταν για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ του National Geographic με τίτλο "Η αλήθεια πίσω από το τέρας του Λοχ Νες".
Ο Έντουαρντς θεωρεί πως υπάρχει ωστόσο κάποια δόση αλήθειας για το τέρας του Λοχ Νες.
Το επίσημο fan club της “Νέσι” από το 2002 δεν είχε απονείμει χρηματικό έπαθλο για την καλύτερη νέα φωτογραφία του “θρυλικού” τέρατος καθώς δεν υπήρχαν πειστήρια.
Το 2011 όμως το ζεύγος Τζόουμπς, που παραθέριζε στη λίμνη κατάφερε να απαθανατίσει το τέρας την στιγμή που έβγαζε το κεφάλι από το νερό.
Λίγο αργότερα, η Τζαν και ο Σάιμον Χάργκριβς εντόπισαν τη Νέσι να κολυμπά για περίπου τέσσερα λεπτά στην επιφάνεια της λίμνης δίχως όμως μπορέσουν να την φωτογραφίσουν.
Την ίδια χρονιά, ο ψαράς Τζον Ρόουι φωτογράφησε άθελα του το τέρας καθώς αρχικός σκοπός του ήταν να απαθανατίσει ένα ουράνιο τόξο.
Και ο μύθος καλά κρατεί...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου