Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Μετεωρίτης αποκαλύπτει τα μυστικά του Άρη


Από Βεδουίνους στη Σαχάρα ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος μετεωρίτης που βρέθηκε ποτέ στη Γη και προέρχεται από την Άρη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ηλικία του μετεωρίτη αγγίζει τα 4,4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Μέχρι σήμερα περίπου 100 μετεωρίτες από το έδαφος του Άρη έχουν βρεθεί στο έδαφος του πλανήτη μας αλλά όλοι είναι κατά πολύ νεότεροι καθώς η ηλικία τους έχει εκτιμηθεί σε 150-600 εκατομμύρια χρόνια.

Ο γυαλιστερός και μαυριδερός μετεωρίτης, με την επίσημη ονομασία NWA 7533 και με το παρατσούκλι "Μαύρη Ομορφιά", θα πρέπει να σχηματίσθηκε, όταν ο "κόκκινος πλανήτης" βρισκόταν ακόμα στα "σπάργανα" και είχε ηλικία μόλις 100 εκατ. ετών, σε μια περίοδο μεγάλης ηφαιστειακής δραστηριότητας και γεωλογικών αναταραχών. Η εκτίμηση της ηλικίας του έγινε με την τεχνική της χρονολόγησης των κρυστάλλων ζιρκονίου στο εσωτερικό του.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γαλλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", ανακοίνωσαν πως ο μετεωρίτης σχεδόν σίγουρα προέρχεται από τα νότια υψίπεδα του Άρη, μια περιοχή του νοτίου ημισφαιρίου γεμάτη κρατήρες πρόσκρουσης από πτώση αστεροειδών και κομητών. Από τέτοιες προσκρούσεις, κομμάτια του Άρη εκτινάζονται στο διάστημα και κάποιο από αυτό μπορεί να καταλήξει στον δικό μας πλανήτη.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν πλέον να αναλύσουν διεξοδικά τον πανάρχαιο μετεωρίτη για την εύρεση τυχόν ενδείξεων απολιθωμένων αρειανών μορφών ζωής.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου