Ένα από τα μυστήρια των πολιτισμών αποτελούν και τα επιμήκη κρανία που βρέθηκαν στην έρημο του Παράκας το 1928. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, αυτή τη φορά, ένα παράξενο γονιδιακό δέντρο σε αυτά.
Η έρημος Παράκας βρίσκεται στη νότια ακτή του Περού. Το 1928, ο περουβιανός αρχαιολόγος Julio Tello, ανακάλυψε ένα παλιό νεκροταφείο, μετά την ανασκαφή ανακτήθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα με τα μεγαλύτερα επιμήκη κρανία που βρέθηκαν ποτέ.
Εντοπίστηκαν περίπου 300 κρανία, ηλικίας, τουλάχιστον, 3.000 ετών. Και μόνο τώρα, σε ένα από τα κρανία έγινε γονιδιακή ανάλυση.
Ο Brian Foster είναι ένας εμπειρογνώμονας από την ομάδα των επιστημόνων που πραγματοποίησαν αυτή τη μελέτη, ο οποίος εξήγησε ορισμένα από τα αμφιλεγόμενα ζητήματα με τα κρανία αυτά.
Το σχήμα των μακρόστενων κρανίων αρχικά είχε επιτευχθεί από εσκεμμένη παραμόρφωση του κρανίου με σφίξιμο του κεφαλιού από μικρή ηλικία, όπως είχε διαπιστωθεί σε άλλη μελέτη.
Τώρα, τα επιμήκη κρανία των Παράκας έχουν μία διαφορετική κατάσταση. Ο όγκος των κρανίων αυτών είναι 25 τοις εκατό περισσότερος και είναι 60% βαρύτερος του μέσου ανθρώπου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τα κρανία της ερήμου Παράκας δεν μπορούσαν να παραμορφωθούν από απολίνωση του κεφαλιού (σφιχτό δέσιμο με ξύλα στα πλαϊνά προκειμένου κατά την ανάπτυξη του κρανίου στα παιδιά να επιμηκύνεται στο πίσω μέρος)
Η ανάλυση DNA που έγινε σε ένα από τα κρανία αυτά, συγκλόνισε και πάλι τους αρχαιολόγους. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Brian Foster του Πανεπιστημίου του Σικάγου «τα αποτελέσματα της εξέτασης έδειξαν ένα μιτοχονδριακό DNA άγνωστης μετάλλαξης που δεν υπάρχει κανένα ανώτερο οργανισμό ή ζώο. Ίσως έχουμε να κάνουμε με ένα νέο ανθρωποειδές πλάσμα πολύ μακριά από τον Homo Sapiens, Neanderthals ή Denisovans.
Ο Brian Foster πιστεύει ότι η ανακάλυψη αυτή αλλάζει εντελώς την παραδοσιακή πορεία της εξέλιξης.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου