Η βύθιση του Τιτανικού πριν από περίπου 100 χρόνια είναι ίσως η πιο διάσημη και πολυσυζητημένη καταστροφή του 20ου αιώνα. Έχουν αφιερώσει βιβλία και ταινίες στον εν λόγω ναυάγιο της 14ης Απριλίου του 1912.
Ωστόσο μια είναι η καίρια ερώτηση που έχει "παραμεληθεί": Μήπως το φεγγάρι σχετίζεται με το τραγικό συμβάν;
Το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό και παρέσυρε στον θάνατο 1.500 ανθρώπους ακολούθησε το συγκεκριμένο μοιραίο μονοπάτι λόγω της θέσης της Σελήνης, η οποία βρισκόταν πιο κοντά στη Γη από ποτέ τα τελευταία 1.400 χρόνια.
Αυτό υποστηρίζει μια ομάδα αστρονόμων από το Πανεπιστήμιο San Marcos του Τέξας, η οποία επιχειρεί να ρίξει φως στο φαινόμενο.
Στις αρχές Ιανουαρίου του 1912 έγινε ένα σπάνιο σεληνιακό φαινόμενο το οποίο δημιούργησε μια τεράστια παλίρροια η οποία έφερε στο δρόμο του Τιτανικού πολλά παγόβουνα τρεις μήνες μετά.
Η παλίρροια εκτόπισε τα παγόβουνα από τα ρηχά νερά, σπρώχνοντάς τα προς τις θαλάσσιες οδούς.
"Ήταν η πλησιέστερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη η οποία μεγιστοποίησε τις παλιρροϊκές δυνάμεις στη Γη", τονίζει ο Ντόναλντ Όλσον μέλος της ομάδας χαρακτηρίζοντας παράλληλα το συμβάν αξιοσημείωτο.
Συνήθως τα παγόβουνα παραμένουν στη θέση τους και δεν μπορούν να κινηθούν προς τα νότια μέχρι να λιώσουν αρκετά ή να ελευθερωθούν από τις παλίρροιες.
Καθώς τα παγόβουνα ταξιδεύουν νότια, συνήθως παρασύρονται σε ρηχά νερά και σταματούν στις ακτές του Λαμπραντόρ και της Νέας Γης.
"Όμως μια εξαιρετικά δυνατή παλίρροια μπορεί να τα μετατοπίσει και μια άμπωτη παλίρροια να τα οδηγήσει πίσω στο Λαμπραντόρ όπου θα συνεχίσουν να παρασύρονται προς το νότο", τονίζει ο Όλσον.
"Ίσως αυτό μπορεί να εξηγήσει την πληθώρα των παγόβουνων την άνοιξη του 1912", προσθέτει, τονίζοντας πως αυτό μπορεί να είναι ένα πιθανό σενάριο.
"Φυσικά η απώτερη αιτία του δυστυχήματος ήταν ότι ο Τιτανικός χτύπησε σε ένα παγόβουνο καθώς δεν κατάφερε να επιβραδύνει ακόμα και μετά τα προειδοποιητικά μηνύματα που έλαβε", σημειώνει.
"Αυτό που βύθισε το πλοίο ήταν πως πήγαινε με μεγάλη ταχύτητα σε ένα μέρος με παγόβουνα αλλά η Σελήνη μπορεί να εξηγήσει πως ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός παγόβουνων βρέθηκαν στον δρόμο του Τιτανικού", καταλήγει.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου