Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η ηφαιστειακή τέφρα διατήρησε για 300 εκατ. χρόνια απολιθωμένο δάσος


Ενα απολιθωμένο δάσος ηλικίας 300 εκατ. ετών ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην Κίνα. Το δάσος διασώζεται όπως ακριβώς ήταν όταν το έθαψε η ηφαιστειακή στάχτη, με τον ίδιο τρόπο που διατηρήθηκε η Πομπηία.

Η σπουδαία ανακάλυψη έγινε κοντά σε ένα ανθρακωρυχείο στην πόλη Βούντα, από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Το δάσος καλύφθηκε από τη στάχτη στο διάστημα λίγων ημερών κι έτσι τα δέντρα και τα φυτά διατηρήθηκαν στις θέσεις όπου βρίσκονταν.

«Είναι θαυμάσια διατηρημένο», λέει η Χέρμαν Φέφερκορν, παλαιοβοτανολόγος στο τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών του πανεπιστημίου. «Μπορούμε να βρούμε ένα κλαδί με τα φύλλα στη θέση τους και δίπλα του το υπόλειμμα του κορμού του δέντρου όπως ήταν πριν 300 εκατομμύρια χρόνια».

Οι ειδικοί είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν μία μεγάλη έκταση, 1.000 τετραγωνικών μέτρων, χάρη σε εργασίες στο διπλανό ανθρακωρυχείο. Τα αποθέματα άνθρακα είναι πλούσια σε αυτή την τοποθεσία λόγω του αρχαίου τροπικού δάσους.

Η ηλικία του δάσους προσδιορίστηκε από το στρώμα στάχτης, που είναι 298 εκατ. ετών. Πρόκειται για το ξεκίνημα της Πέρμιας Περιόδου κατά την οποία οι τεκτονικές πλάκες της Γης εξακολουθούσαν να κινούνται για να σχηματίσουν την υπερήπειρο Παγγαία.

Εκείνη την εποχή, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη ήταν ένα ενιαίο τμήμα στεριάς, ενώ η Κίνα ήταν δύο διαφορετικές ήπειροι. Το κλίμα ήταν παρόμοιο με το σημερινό, γι' αυτό οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το νέο εύρημα, καθώς η μελέτη του οικοσυστήματος μπορεί να αποκαλύψει πολύτιμα στοιχεία για τις κλιματικές αλλαγές.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου