Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Γήινα μικρόβια επιβιώνουν στις συνθήκες του Άρη


Μια ανακάλυψη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα δίνει νέα διάταση στις έρευνες για εξωγήινη ζωή.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, ο οποίος είναι προσομοιωμένος με τη χαμηλή πίεση και θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη Άρη, γήινα μικρόβια.

Για πρώτη φορά μικρόβια από τη Γη επιβίωσαν στις συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη.


Συγκεκριμένα το πρώτο μικρόβιο που εντόπισαν οι ερευνητές να επιβιώνει στις διαμορφωμένες συνθήκες ήταν το «Serratia liquefaciens». Το εντυπωσιακό όμως είναι πως το συγκεκριμένο μικρόβιο βρίσκεται συνήθως στο ανθρώπινο δέρμα, στις τρίχες, τους πνεύμονες, αλλά και στα ψάρια και τα φυτά. Επίσης αντέχει στο ακραίο κρύο, τις υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στη χαμηλή πίεση της αρειανής ατμόσφαιρας, η οποία δεν ξεπερνά τα 7 millibar.

Πάντως τα υπόλοιπα 25 μικρόβια που υποβλήθηκαν στην ίδια δοκιμασία δεν τα κατάφεραν. Όμως δεν το έβαλαν και εξέτασαν ακόμα 10.000 είδη μικροβίων που είχαν βρεθεί σε βάθος μερικών δεκάδων μέτρων μέσα στο μονίμως παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας. Έξι από αυτά, του γένους «Carnobacterium», όχι μόνο τα κατάφεραν αλλά αναπτύχθηκαν κιόλας.

Να σημειωθεί πως όλα τα μικρόβια δεν εκτέθηκαν στην υπεριώδη ακτινοβολία που υπάρχει στην επιφάνεια του Άρη.

Τα αποτελέσματα δίνουν μια εικόνα για τις μορφές μικροβίων που θα μπορούσαν να έζησαν ή να ζουν στον Άρη. Όλες οι απορίες πάντως, ειδικά για το αν ο «Κόκκινος Πλανήτης» είναι φιλόξενος, ενδέχεται να λυθούν από το ρομπότ Curiosity της NASA, το οποίο μελετά από τον περασμένο Αύγουστο τον αρχαίο Κρατήρα Γκέιλ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε  στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS και στην επιθεώρηση Astrobiology.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου