Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Αποκαλύπτεται η ύπαρξη άγνωστου βασιλιά Βίκινγκ


Ένας Βρετανός ερασιτέχνης αρχαιολόγος έκανε την ανακάλυψη της ζωής του. Δεν βρήκε απλώς με δικό του ανιχνευτή μετάλλων ένα μεγάλο θησαυρό από ασήμι αλλά οδήγησε επίσης τους ιστορικούς στα ίχνη ενός μέχρι σήμερα άγνωστου βασιλιά Βίκινγκ ο οποίος βασίλευε στην Αγγλία με πρωτεύουσα την πόλη Γιορκ.

Στον βαρύτερο του ενός κιλού θησαυρό, που βρέθηκε σε χωράφι λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γης, συμπεριλαμβάνεται ένα νόμισμα που από τη μια πλευρά έχει την επιγραφή Airdeconut. Ωστόσο το πρόβλημα των αρχαιολόγων είναι ότι δεν έχουν συναντήσει κάποιον βασιλιά μ’ αυτό το όνομα.

Γι’ αυτό υποθέτουν ότι το Airdeconut αποτελούσε μια προσπάθεια του ντόπιου πληθυσμού να γράψει (όπως άκουγε) το Hardeknut, δηλαδή το όνομα ενός βασιλιά Βίκινγκ που στην αρχή βασίλευε στη Δανία και στη συνέχεια και στην Αγγλία από το 1035 μέχρι το 1042.

Αυτή η θεωρία όμως γέννησε νέο πρόβλημα, αφού το πρόσφατα ανακαλυφθέν νόμισμα είχε θαφτεί γύρω στο 900, που σημαίνει ότι είναι 100 χρόνια παλαιότερο του γνωστού βασιλιά Hardeknut. Έτσι ο ειδικός στα νομίσματα Gareth Williams από το Βρετανικό Μουσείο κατέληξε σε μια άλλη εκδοχή – ότι πρέπει να υπήρξε και νωρίτερα ένας βασιλιάς Hardeknut στην Αγγλία.

Ο Williams θεωρεί ότι μπορεί κάλλιστα να ταιριάξει άλλος ένας Hardeknut στη σειρά των Άγγλων βασιλιάδων: Από το 883 μέχρι το 895 βασίλευε στην Αγγλία ο βασιλιάς Gudfred ο οποίος μπορεί να είχε ένα γιο με το όνομα Hardeknut. Οι Βίκινγκς κατά παράδοση βάφτιζαν τους γιους τους με τα ονόματα των πατέρων τους. Ο πατέρας του Gudfred ονομαζόταν Hardeknut.

Ωστόσο αυτός που διαδέχτηκε τον Gudfred είναι πιθανό να ονομαζόταν Siefred, γι’ αυτό οι αρχαιολόγοι δεν είναι ακόμα σίγουροι για το πού πρέπει να τοποθετήσουν τον άγνωστο βασιλιά.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου