Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ανταρκτική: Yπάρχει ζωή τρία χιλιόμετρα κάτω από τον πάγο;


Βρετανοί επιστήμονες αποβιβάστηκαν το Σαββατοκύριακο σε ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη, στη "καρδιά" της Ανταρκτικής, με στόχο να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβουν οι παγετώνες. Θα σκάψουν το πάγο μέχρι να φτάσουν στην υπόγεια λίμνη Έλσγουορθ, τρία χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του πάγου, με σκοπό να ανακαλύψουν έμβιους οργανισμούς που ίσως υπάρχουν απομοκομμένοι απο τον υπόλοιπο κόσμο γα ένα εκατομμύριο χρόνια.


Οι επιστημονική ομάδα που έχει επιστρατευτεί θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό τρυπάνι με αποστειρωμένο ζεστό νερό ώστε να διαπεράσει τα στρώματα πάγου της λίμνης Έλσγουορθ και να συλλέξει σπάνια δείγματα νερού και ιζημάτων που έχουν απομονωθεί από το υπόλοιπο περιβάλλον για ένα εκατομμύριο χρόνια.

Τα βασικά ερωτήματα στα οποία θέλουν να βρουν απαντήσεις μέσω αυτών των ερευνών είναι το αν μπορεί να υπάρξει ζωή σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες και εν συνεχεία το πώς αυτό είναι εφικτό.
Αυτό που τελικά απασχολεί τους επιστήμονες είναι το μέσα σε ποια όρια μπορεί να υπάρξει ζωή καθώς το συγκεκριμένο περιβάλλον των λιμνών της Ανταρκτικής είναι ό,τι δυσμενέστερο μπορεί να βρει κανείς στη γη, αν αναλογιστούμε πως ένας τυχόν έμβιος οργανισμός θα έπρεπε να ζει αποκομμένος από τον αέρα της επιφάνειας, σε συνθήκες υπό του μηδενός, με ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, μεγάλη πίεση και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και να έχει διάρκεια τρείς ημέρες, ενώ τα χρησιμοποιηθεί ένας ειδικά κατασκευασμένος σωλήνας μήκους 3,4 χιλιομέτρων αρκετά ανθεκτικός για το σκοπό αυτό. Μέσα από το σωλήνα θα διαχύνεται αποστειρωμένο νερό στους 90C ώστε να λιώνει τα στρώματα πάγου της λίμνης.

Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, η είσοδος της τρύπας θα σφραγιστεί και θα αποστειρωθεί με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δείγματα μέχρι η τρύπα να αποσφραγιστεί και να συγκεντρωθούν τα δείγματα, τα πρώτα εκ των οποίων αναμένονται στις 18 Δεκεμβρίου.

Ο Βρετανός μηχανικός- ερευνητής Κρις Χιλ σε επικοινωνία του με τη βρετανική Guardian περιέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης των μελών της ομάδας ως εξής: «Κάνει τρομερό κρύο. Όταν ξυπνάμε το πρωί μέσα στις σκηνές η θερμοκρασία είναι στους -15.C με -20C, ενώ έξω από αυτές αγγίζει τους -25C και δεν φυσάει καθόλου. Το ψύχος διαπερνά τα κόκαλά μας».

Οι ερευνητές θα περάσουν εκεί συνολικά έξι εβδομάδες μέχρι και τον Ιανουάριο, κάτι που σημαίνει πως η περίοδος των εορτών θα τους βρει στο πολικό ψύχος. Οι ίδιοι πάντως δηλώνουν παρόλο που θα είναι τα πιο κρύα Χριστούγεννα της ζωής τους δεν αλλάζουν με τίποτα αυτή την εμπειρία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου