Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ο ήλιος κάποτε θα σβήσει, πότε όμως και τι θα ακολουθήσει;


Κατα την διάρκεια της ζωής μας κάποιες στιγμές ξεχνάμε ότι τίποτα σε αυτό τον κόσμο δεν ζεί για πάντα. Είναι κάτι φορές που ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος είναι άφθαρτος, παρόλο που μέσα μας γνωρίζουμε ότι με τον καιρό πεθαίνει.


Ένα από αυτά τα οποία θεωρούμε ότι θα υπάρχει για πάντα, ενώ και αυτό κάποτε θα σταματήσει να υπάρχει με την σημερινή του μορφή  είναι ο ήλιος που μας δίνει ζωή. Ο ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού και είναι της κύριας ακολουθίας με φασματικό τύπο G2 V. Ο χρόνος ζωής ενός αστέρα G2 της κύριας ακολουθίας είναι περίπου τα 10 δισεκατομύρια έτη. Αποτελείται κατά 74% από υδρογόνο, κατά 25% από ήλιο και 1% από άλλα στοιχεία. Ο ήλιος είναι η αιτία που υπάρχει σήμερα ζωή στην Γη και όταν πάψει να ζεί όλα θα τελειώσουν για τον πλανήτη μας(αν δεν έχει γίνει κάτι προτύτερα).


Πότε όμως θα έρθει ο θάνατος του ήλιου; Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ηλικία του ήλιου είναι 5 δισεκατομύρια έτη, συνεπώς έχει αλλά τόσα να ζήσει. Όταν θα ολοκληρώσει τα χρόνια της ζωής του, οι επιστήμονες λένε ότι θα εξαντηθούν τα αποθέματα υδρογόνου και θα μεταστοιχειωθούν σε ήλιο και σε άλλα βαρύτερα στοιχεία, ενώ θα αρχίσει να διαστέλλεται σχηματίζοντας έναν κόκκινο γίγαντα.


Είναι πολύ πιθανό η έκταση του κόκκινου γίγαντα να περιέχει την τροχιά της Γης, ωστόσο νέες έρευνες υποστηρίζουν πως η Γη θα προωθηθεί σε απομακρυσμένη τροχιά και δεν θα εξαχνωθεί. Στην συνέχεια ο κόκκινος γίγαντας θα μετατραπεί σε άσπρο νάνο με διαστάσεις μικρότερες από εκείνες της Γης, που θα περιβάλλεται από ένα πλανητικό νεφέλωμα, ο οποίος θα ψύχεται για τα επόμενα 5 δισεκατομμύρια έτη. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι όταν ο ήλιος φτάσει στο τέλος της ζωής του, θα συμπιεστεί τόσο έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα. Μετά από αυτό όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος θα χαθούν.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου