Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Κοσμοσυρροή στο Τσίτσεν Ιτζά


Το Τσίτσεν Ιτζά, ένας από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς αρχαιολογικούς χώρους των Μάγια, στο νοτιοανατολικό Μεξικό, ετοιμάζεται να υποδεχτεί 15.000 ως 20.000 επισκέπτες την Παρασκευή για την αρχή της νέας εποχής του ημερολογίου των Μάγια, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.
"Περιμένουμε από 15 ως 20 χιλιάδες επισκέπτες σήμερα", τόνισε εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, υπεύθυνο για την διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς της χώρας.


"Θα είναι μια κανονική ημέρα για τους επισκέπτες, με κανονικά ωράρια", διευκρίνισε και πρόσθεσε πως δεν προβλέπεται καμιά συγκεκριμένη τελετή ή εκδηλώσεις για το τέλος του κύκλου των 5.200 χρόνων του ημερολογίου των Μάγια, που ερμηνεύεται από ορισμένους ως προφητεία για το τέλος του κόσμου.


Στο κέντρο της μεγάλης αρχαιολογικής περιοχής του Τσίτσεν Ιτζά βρίσκεται η μεγάλη πυραμίδα του Κουκουλκάν, η οποία σε κάθε μια από τις τέσσερις πλευρές της έχει 91 σκαλιά, όσα και οι ημέρες της κάθε εποχής.


Από το 2007 η Τσίτσεν Ιτζά περιλαμβάνεται στα Νέα Εφτά Θαύματα του Κόσμου. Επίσης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO το 1988.

Από την Πέμπτη, χιλιάδες επισκέπτες ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι έχουν επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο. Μεγάλη προσέλευση αναμένεται και σε άλλα αρχαιολογικά μνημεία στη Γουατεμάλα, το Σαλβαδόρ και την Ονδούρα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου