Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Πείραμα σε τρωκτικά δημιουργεί «όνειρα κατά παραγγελία»


Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης επέτυχαν να «διαχειριστούν» τα όνειρα αρουραίων αλλάζοντας την πορεία τους. Το νέο επίτευγμα πιθανώς θα επιτρέψει σύντομα στους επιστήμονες να «εισχωρούν» στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου ενώ αυτός κοιμάται καθορίζοντας τα όνειρα.


Με χρήση ηχητικών σημάτων
Οι επιστήμονες κατάφεραν να επηρεάσουν το τι ονειρεύονταν τα ζώα βάζοντας τα να ακούσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους ηχητικά σήματα που συνδέονταν με γεγονότα τα οποία είχαν ζήσει την προηγούμενη ημέρα – δεν προκαλεί έκπληξη ότι το κύριο βίωμα της προηγούμενης ημέρας ήταν η περιήγηση σε λαβύρινθο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης νευροεπιστήμονα Ματ Γουίλσον η ερευνητική ομάδα εκμεταλλεύθηκε τον τρόπο με τον οποίο ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου κωδικοποιεί τις εμπειρίες μετατρέποντάς τις σε μνήμη.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη πως όταν κοιμόμαστε ο ιππόκαμπος δουλεύει σκληρά «ξαναπαίζοντας» κάποιες από τις εμπειρίες που είχαμε μέσα στην ημέρα ώστε να εδραιωθούν στη μνήμη μας. Δεν γνώριζαν ωστόσο εάν αυτά τα … εγκεφαλικά σίριαλ σε επανάληψη επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η ομάδα του Δρ Γουίλσον εκπαίδευσε μια ομάδα αρουραίων ώστε να τρέχει σε έναν λαβύρινθο με χρήση δύο διαφορετικών ακουστικών σημάτων. Το πρώτο από τα σήματα μαρτυρούσε ότι υπήρχε τροφή στην αριστερή πλευρά του λαβυρίνθου ενώ το δεύτερο σήμαινε ότι ένα σνακ περίμενε τους αρουραίους στην δεξιά πλευρά του λαβυρίνθου.

Οι ειδικοί κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των τρωκτικών καθώς εκείνα περιδιάβαιναν τον λαβύρινθο. Στη συνέχεια κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα ενώ τα ζώα κοιμούνταν.

Η παρέμβαση στα όνειρα


Η ανάλυση επιβεβαίωσε ότι οι αρουραίοι πράγματι ονειρεύονταν τη νύχτα τα όσα έζησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο όταν οι ερευνητές έπαιζαν τα ακουστικά σήματα του πειράματος ανακάλυψαν ότι τα όνειρα των τρωκτικών άλλαζαν. Στο άκουσμα των σημάτων τα πειραματόζωα ονειρεύονταν το τμήμα του λαβυρίνθου που συνδεόταν με το κάθε σήμα.

Το πείραμα αυτό απέδειξε ότι το περιεχόμενο των ονείρων μπορεί να τροποποιηθεί εξαιτίας εξωγενών παραγόντων επανενεργοποιώντας ορισμένες αναμνήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο Δρ Γουίλσον ανέφερε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα io9.com ότι η νέα εξέλιξη ανοίγει την πόρτα ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να έχουν έλεγχο σε ό,τι αφορά την επεξεργασία της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όπως σημείωσε, πιθανότατα θα μπορούμε μελλοντικά να αυξάνουμε την ένταση κάποιων ευχάριστων αναμνήσεων ή αντιθέτως να μπλοκάρουμε τις κακές αναμνήσεις στον εγκέφαλο.

Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου