Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Αστεροειδής «παρέδωσε» τη Γη στους δεινόσαυρους


Η κρατούσα θεωρία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων υποδεικνύει ως ένοχο έναν γιγάντιο αστεροειδή που έπεσε στη Γη πριν από 65 εκατομμύρια έτη.

Μια νέα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεωρία αναφέρει ότι υπεύθυνος για την κυριαρχία των δεινοσαύρων στον πλανήτη είναι και πάλι κάποιος γιγάντιος αστεροειδής.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η πτώση του αστεροειδούς εξαφάνισε τους ανταγωνιστές των δεινοσαύρων και τους άνοιξε τον δρόμο για να ανέβουν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.




Η τέταρτη εξαφάνιση

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα τελευταία 450 εκατομμύρια έτη στη Γη έχουν συμβεί τουλάχιστον 5 μαζικές εξαφανίσεις ζωής με θύματα τα περισσότερα είδη ζώων ανάμεσα στα οποία και εκείνα που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στον πλανήτη.

Η τελευταία θεωρείται εκείνη που συνέβη πριν από 65 εκατομμύρια έτη και οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για την τελευταία εξαφάνιση υπεύθυνος ήταν ένας γιγάντιος αστεροειδής ο οποίος κατά πάσα πιθανότατα έπεσε στην αμερικανική ήπειρο.

Ομως για την αμέσως προηγούμενη μαζική εξαφάνιση, εκείνη που εδραίωσε τη βασιλεία των δεινοσαύρων, δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία και παραμένει μυστήριο το τί την προκάλεσε. Πρόκειται για την Τριασική-Ιουρασική μαζική εξαφάνιση που συνέβη πριν από 200 εκατομμύρια έτη.

Οπως έχει διαπιστωθεί, εκείνη την εποχή οι δεινόσαυροι ήταν μια μικρή «κοινότητα» του ζωικού βασιλείου η οποία όμως έδειχνε ότι αναπτυσσόταν και εξελισσόταν τόσο αριθμητικά όσο και βιολογικά με ταχύ ρυθμό.

Η μαζική εξαφάνιση ειδών που συνέβη τότε άνοιξε, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τον δρόμο στους δεινοσαύρους για να κυριαρχήσουν στον πλανήτη.




Η νέα θεωρία

Παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ πραγματοποιούν έρευνα για να βρουν στοιχεία που να δείχνουν τί μπορεί να προκάλεσε την τέταρτη μαζική εξαφάνιση.

Οι ερευνητές ανάμεσα στα άλλα μελέτησαν αρχαία λάβα και πετρώματα σε βουνά του Μαρόκου, ιζήματα σε απόκρημνους βράχους στις ακτές της Ουαλίας και υπόγεια πετρώματα στη Πενσυλβάνια.

Στα ευρήματα εντοπίστηκε η παρουσία ιριδίου, ενός στοιχείου που είναι εξαιρετικά σπάνιο στον εξωτερικό φλοιό της Γης αλλά βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε διαστημικούς βράχους όπως οι μετεωρίτες και οι αστεροειδείς.

Αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα που έχουν στη διάθεσή τους δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα του τί μπορεί να συνέβη, εντούτοις το σενάριο ότι και για την τέταρτη μαζική εξαφάνιση ειδών ευθύνεται η πτώση ενός γιγάντιου αστεροειδή αποκτά αυξημένες πιθανότητες.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται από τη χρονολόγηση που έγινε πριν από δύο χρόνια σε έναν μεγάλο κρατήρα που βρίσκεται στη δυτική Γαλλία.

Η χρονολόγηση έδειξε ότι ο κρατήρας δημιουργήθηκε από κάποιο γιγάντιο διαστημικό βράχο που έπεσε εκεί πριν από 201 εκατομμύρια έτη.

Οι θιασώτες της νέας θεωρίας πιθανολογούν ότι μπορεί αυτή η πτώση να ήταν εκείνη που προκάλεσε την τέταρτη εξαφάνιση και να ευθύνεται τελικά για την κυριαρχία των δεινοσαύρων στη Γη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου