Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Κατέκτησαν τον Άρη από τη... Μόσχα!


Κλειδωμένοι επί 17 ολόκληρους μήνες μέσα σε έναν κυλινδρικό εξομοιωτή διαστημοπλοίου παρέμειναν έξι αστροναύτες, σε μια προσπάθεια να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το κατά πόσο είναι εφικτή μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη μετ' επιστροφής! Τρεις Ρώσοι, ένας Γάλλος, ένας Ιταλοκολομβιανός και ένας Κινέζος είναι τα μέλη της "αποστολής" Mars500, η οποία ξεκίνησε από τη Μόσχα πριν από 520 ήμερες και κατέληξε στη... Μόσχα.


Συγκεκριμένα οι εθελοντές που έλαβαν μέρος στο πείραμα είναι οι: Αλεξέι Σίτεφ 38 ετών (επικεφαλής), Σούκχρομπ Καμόλοφ 32 ετών, Αλεξάντερ Σμολέεφσκι 31 ετών, Ρομάιν Σαρλ 31 ετών, Γουάνγκ Γουέ 27 ετών και Ντιέγκο Ουρμπίνα 27 ετών. Ολοι τους θα λάβουν σαν αποζημίωση 100.000 δολάρια ο καθένας, εκτός από τον Γουάνγκ Γουέ που δεν έγινε γνωστή η αμοιβή του για τη συμμετοχή του στο πείραμα.

Οι "αστροναύτες" εθελοντές δεν είχαν πρόσβαση σε καμία από τις σύγχρονες ευκολίες και επικοινωνούσαν με το "κέντρο ελέγχου" (το διπλανό δωμάτιο) μόνο με υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων και Twitter, τα οποία όμως έφταναν με καθυστέρηση περίπου 25 λεπτών, ούτως ώστε να γίνεται ακριβής αναπαράσταση της επικοινωνίας με τον Κόκκινο Πλανήτη...

Το "διαστημόπλοιο", με συνολικό εμβαδόν 80 τ.μ. και χωρίς παράθυρα, αποτελούνταν από τέσσερα μέρη. Το πρώτο ήταν το μέρος όπου ζούσαν και κινούνταν ελεύθερα, το δεύτερο ήταν ο αποθηκευτικός χώρος, το τρίτο τα εργαστήρια για τα πολλά επιστημονικά πειράματα που πραγματοποίησαν και το τέταρτο μια εσωτερική αυλή από άμμο που αναπαριστούσε την "προσεδάφιση" στον Αρη. Οι "αστροναύτες" έκαναν ντους μία φορά τη βδομάδα και τρέφονταν με συσκευασμένα τρόφιμα σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Kαθ' όλη τη διάρκεια παρακολουθούνταν από επιστήμονες, όλες οι σημαντικές λεπτομέρειες, όπως η ορμονική λειτουργία, τα επίπεδα στρες, τα μοτίβα ύπνου και η ψυχική κατάσταση. Πλέον τέθηκαν σε καραντίνα και πραγματοποιούν ιατρικές εξετάσεις.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου