Το Jurassic Park ήταν μια ταινία φαντασίας. Ή μήπως όχι; Ας θυμηθούμε την υπόθεση. Χάρη στο DNA επιστήμονες καταφέρνουν να «αναστήσουν» ορισμένα είδη δεινοσαύρων, τα οποία στη συνέχεια «κοσμούν» το πιο πρωτότυπο πάρκο στον κόσμο. Όλα αυτά μέχρι να επέλθει το χάος… Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα; Μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων είναι διατεθειμένη να το προσπαθήσει.
Η ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να κλωνοποιήσει προϊστορικά ζώα, ανάμεσά τους και μαμούθ. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το παγωμένο υπεδάφος της Σιβηρίας θα τους δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς θα τους επιτρέψει να βρουν άθικτα δείγματα DNA, προκειμένου να «αναστήσουν» αυτά τα είδη.
Το νέο εργαστήριο στο Μουσείο Μαμούθ του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικολογίας του Πανεπιστημίου του Γιακούτσκ έχει ήδη αρχίσει την αναζήτηση των δειγμάτων, που βρέθηκαν σχεδόν τέλεια διατηρημένα στην παγωμένη Αρκτική. Η έρευνα γίνεται μέσω της τεράστιας βάσης δειγμάτων που διαθέτει, σύμφωνα με το περιοδικό Ogonek.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εξάγουν ζωντανό DNA, με προσεκτική σάρωση των τουλάχιστον 2.000 δειγμάτων που βρίσκονται στο εργαστήριο. Το Ινστιτούτο είναι ειδικά εξοπλισμένο για τη διατήρηση δειγμάτων ιστού σε καταψύκτες που φτάνουν θερμοκρασίες ακόμη και - 87 βαθμούς Κελσίου. Τα δείγματα θα αναλυθούν εντός του εργαστηρίου για να μην υπάρξει κίνδυνος να υποστούν ζημιές κατά τη μεταφορά τους.
Πρωταρχικός στόχος των επιστημόνων είναι, σύμφωνα με το RT, να δημιουργήσουν ένα αληθινό «Jurassic Park» ή πιο επιστημονικά ένα πάρκο της εποχής της πλειστοκαίνου, γεμάτο με εξαφανισμένα ζώα που θα ζουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο φυσικό καταφύγιο. Αυτό θα βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Kolyma στη Γιακουτία. Στόχος είναι επίσης, η αναδημιουργία των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούσαν πριν από την εποχή των παγετώνων.
Εκτός από τα μαμούθ οι επιστήμονες θέλουν να «αναστήσουν» τον προϊστορικό ρινόκερο, τους πρώτους προγόνους του βίσονα και του ταύρου αλλά και αυτούς των αρκούδων και των λιονταριών των σπηλαίων.
Οι Ρώσοι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους, για να επιτύχουν το στόχο τους, ένα τέλεια διατηρημένο και μουμιοποιημένο κουτάβι που βρέθηκε στο παγωμένο υπεδάφος της Σιβηρίας μετά από 12.400 χρόνια, ένα δείγμα προϊστορικού αλόγου 4.500 ετών κι έναν αρχαίο βίσονα 8.000 ετών. Και δεν πρέπει να παραληφθεί, το καλύτερα διατηρημένο - παγκοσμίως - μαμούθ που είναι μόλις… 39.000 ετών.
Προσπάθειες κλωνοποίησης προϊστορικών ζώων έχουν πραγματοποιηθεί από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και από ερευνητές του Χάβαρντ και του Πανεπιστημίου του Σικάγου, όμως προσέκρουσαν στην κακή ποιότητα του DNA των ζώων.
Οι Ρώσοι ερευνητές από την πλευρά τους ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να βρουν ζωντανό DNA στα δείγματα που έχουν. Ωστόσο, αυτό που χαμηλώνει τις προσδοκίες τους είναι ότι η διαδικασία απόψυξης μπορεί να καταστρέψει τις γενετικές πληροφορίες. Από την άλλη πλευρά, η συντριπτική πλειοψηφία των μαλακών ιστών όλων των αρχαίων ζώων που έχουν ανακαλυφθεί, έχουν βρεθεί στη Σιβηρία.
Οι επιστήμονες σκοπεύουν μόλις εξάγεται το DNA, να διασταυρώνεται με έναν ασιατικό ή ινδικό ελέφαντα, προκειμένου το ζώο να φέρει στη ζωή τον προϊστορικό του πρόγονο.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου