Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Βιβλίο του Χάρβαρντ από ανθρώπινο δέρμα


Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ επιβεβαίωσαν ότι το βιβλίο που υπάρχει σε μία από τις βιβλιοθήκες του είναι «χωρίς αμφιβολία» δεμένο με ανθρώπινο δέρμα, έπειτα από μια σειρά ελέγχων που έγιναν. Επιστήμονες και συντηρητές χρησιμοποίησαν πολλές μεθόδους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατά «99,9 τοις εκατό» το υλικό που καλύπτει το βιβλίο του Αρσέν Ουσέ Des destinées de l’ame, είναι ανθρώπινης προέλευσης.

Μια ομάδα χρησιμοποίησε μια διαδικασία γνωστή ως αποτύπωμα πεπτιδικών μαζών για να εξετάσει μικροσκοπικά δείγματα του καλύμματος και να εξαλείψει την πιθανότητα ότι το βιβλίο του 19ου αιώνα έγινε από άλλα υλικά, όπως δέρμα προβάτου ή κατσίκας. Το εξώφυλλο στη συνέχεια αναλύθηκε περαιτέρω για να καθοριστεί η σειρά των αμινοξέων, τα δομικά στοιχεία του κάθε πεπτιδίου τα οποία είναι διαφορετικά σε κάθε είδος.


Ο Bill Lane, διευθυντής του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Πρωτεομικών Πόρων του Χάρβαρντ, εξήγησε: «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το βιβλίο Des destinées de l’ame ταιριάζει με την ανθρώπινη αναφορά και σαφώς εξαλείφει κάθε πιθανότητα να προέρχεται από άλλα υλικά, όπως πρόβατα, βοοειδή και αίγες. Ωστόσο, αν και το PMF ήταν σύμφωνο με τον άνθρωπο, άλλα στενά συνδεδεμένα πρωτεύοντα, όπως οι μεγάλοι πίθηκοι και οι Γίββωνες, δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν λόγω της έλλειψης των αναγκαίων αναφορών».

Σύμφωνα με την Heather Cole, βοηθό Επιμελήτρια Σύγχρονης Βιβλίων & Χειρόγραφων, ένα σημείωμα για την προέλευση του βιβλίου είχε εισαχθεί στο εσωτερικό του, αποκαλύπτοντας ότι το ανθρώπινο δέρμα που χρησιμοποιήθηκε λήφθηκε από την πλάτη μιας ψυχασθενούς που είχε πεθάνει από εγκεφαλικό επεισόδιο. Το σημείωμα, του δρ Ludovic Bouland, αναφέρει: «Ένα βιβλίο για την ανθρώπινη ψυχή αξίζει να έχει ένα ανθρώπινο εξώφυλλο: είχα κρατήσει αυτό το κομμάτι ανθρώπινου δέρματος που έλαβα από την πλάτη μιας γυναίκας».

Η τεχνική της Ανθρωποδερμικής Βιβλιοδεσίας είναι μια διαδικασία που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα, κατά την οποία για το δέσιμο ενός βιβλίου χρησιμοποιούνταν ανθρώπινα δέρματα που ανήκαν σε πτώματα εγκαταλελειμμένων ανθρώπων, φτωχών ή εκτελεσθέντων καταδίκων. Μια αναφορά στην εφημερίδα του κολλεγίου The Crimson το 2006 έκανε λόγο για τρία τέτοια βιβλία, τα οποία βρίσκονταν στις βιβλιοθήκες του Χάρβαρντ. Ωστόσο μετά από έρευνες πιστοποιήθηκε ότι τελικώς τα δύο βιβλία ήταν φτιαγμένα από δέρμα προβάτου.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου