Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Θεαματική σύγκρουση γαλαξιών


Μια εντυπωσιακή και συνάμα πρωτοφανή εικόνα κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA. Τέσσερα γαλαξιακά συμπλέγματα συγκρούστηκαν βίαια πέντε δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμα σε θέση να κατανοήσουν πλήρως τι συνέβη. Μέχρι στιγμής ήξεραν πως όταν δύο σμήνη γαλαξιών συγκρούονται, μεγάλες περιοχές του χώρου ενεργοποιούνται από ισχυρά κύματα που διασχίζουν το διαγαλαξιακό αέριο και τη σκόνη, προκαλώντας έντονες εκπομπές ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Δεν μπορούν να απαντήσουν –τουλάχιστον μέχρι στιγμής- τι γίνεται αν συγκρουστούν τέσσερα γαλαξιακά σμήνη.

Η εντυπωσιακή αυτή εικόνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στη Βοστώνη. Η μπλε λάμψη αντιπροσωπεύει τα καυτά διαγαλαξιακό αέρια που εκπέμπουν ακτινοβολία με ακτίνες Χ, όπως φαίνεται από το Chandra. Τα κόκκινα σημεία αντιπροσωπεύουν έντονες εκπομπές ραδιοκυμάτων.

«Το πολύπλοκο σχήμα της περιοχής αυτής είναι μοναδικό ποτέ δεν έχουμε εντοπίσει κάτι τέτοιο πριν» εξηγεί ο Ρεινού βαν Γουιρίν από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν. «Το σχήμα είναι πιθανώς το αποτέλεσμα των πολλαπλών εξελισσόμενων συγκρούσεων» προσθέτει.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου