Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Άγνωστος κομήτης πλησιάζει απειλητικά τον Άρη


Μέχρι και σύγκρουση περιμένουν οι αστρονόμοι, οι οποίοι εδώ και καιρό παρατηρούν έναν άγνωστο κομήτη να πλησιάζει απειλητικά τον Άρη. Ο κομήτης με την ονομασία «C/2013 A1» ανακαλύφθηκε φέτος τον Ιανουάριο από το αστεροσκοπείο Σάιντινγκ Σπρινγκ της Αυστραλίας, ενώ οι ερευνητές βρήκαν φωτογραφίες του κομήτη από πέρυσι τον Δεκέμβριο, που είχαν τραβηχτεί από ένα παρατηρητήριο στην Αριζόνα των ΗΠΑ, χωρίς όμως τότε να γίνει αντιληπτός.

Η υπόθεση θυμίζει λίγο τον αστεροειδή «2012 DA14» που πέρασε πριν από λίγες ημέρες σε απόσταση αναπνοής από τη Γη και συγκεκριμένα μόλις 34.400 χλμ.


Σύμφωνα με το «New Scientist» οι επιστήμονες έχουν κάνει ήδη έναν πρώτο υπολογισμό της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι ο παγωμένος κομήτης θα διασταυρωθεί με την τροχιά του «κόκκινου πλανήτη» στις 19 Οκτωβρίου 2014.

Ωστόσο είναι καθησυχαστικοί καθώς επισημαίνουν πως δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρξει σύγκρουση, ενώ η αχική εκτίμηση είναι πως ο «C/2013 A1» θα περάσει σε ασφαλή απόσταση 900.000 χιλιομέτρων από τον Άρη.

Όμως τα υπάρχοντα στοιχεία για τον νέο κομήτη είναι ανεπαρκή και συνεπώς οι υπολογισμοί έχουν σημαντικό περιθώριο λάθους. Έτσι, από τη μία ο κομήτης μπορεί να περάσει πολύ μακριά (σε απόσταση έως 36 εκατ. χλμ), αλλά, από την άλλη, μπορεί να πέσει πάνω στο γειτονικό μας πλανήτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρητές από τη Γη, ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια, θα έχουν του χρόνου την ευκαιρία να δουν τον κομήτη είτε να περνά δίπλα από τον 'Αρη, είτε να πέφτει πάνω του. Μάλιστα δεν αποκλείεται τα διάφορα ερευνητικά ρόβερ που βρίσκονται πάνω στον 'Αρη, να καταφέρουν να φωτογραφίσουν τη διέλευση του κομήτη.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2013 αναμένεται να γίνει ορατός από τη Γη ένας ακόμα θεαματικός κομήτης, ο ISON. Όλες αυτές οι διελεύσεις καθιστούν φέρνουν στο προσκήνιο τη δυνητική απειλή για τον πλανήτη μας και την ανάγκη να αναπτυχθεί η κατάλληλη τεχνολογία ανάσχεσης ενός ουράνιου σώματος (κομήτη ή αστεροειδούς), που μπορεί να έχει βάλει στο στόχαστρό του την ίδια τη Γη.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου