Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα οι αγρότες που θάβονταν με τα εργαλεία τους είχαν πρόσβαση σε καλύτερη γη από αυτούς που θάβονταν χωρίς αυτά.
Όπως αναφέρει η Penny Bickle του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στο BBC η ανισότητα στην κατοχή ποιοτικότερης γης ενδέχεται να προέκυπτε λόγω κληρονομιάς.
Στο πλαίσιο της έρευνας, με επικεφαλής τον Alasdair Whittle από το Πανεπιστήμιου του Κάρντιφ, εξετάστηκαν ισότοπα στροντίου 300 ανθρώπινοι σκελετοί από όλη την κεντρική Ευρώπη και σύμφωνα με τους ερευνητές αποδεικνύεται πως υπάρχει ανισότητα στη χρήση γης μεταξύ των πρώτων αγροτών της Ευρώπης, κατά τη Νεολιθική περίοδο.
Οι ερευνητές εξέτασαν δόντια από ανθρώπους που είχαν θαφτεί με αγροτικά εργαλεία και χωρίς αυτά. Από την έρευνα προέκυψε πως οι αγρότες που είχαν θαφτεί με τα εργαλεία είχαν καταναλώσει τρόφιμα που προέρχονται από πιο εύφορες περιοχές.
«Αυτό δείχνει πως ότι είχαν πρόσβαση στις εύφορες περιοχές», σημειώνει στο BBC ο Alexander Bentley, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ενώ ο Alasdair Whittle του Κάρντιφ τονίζει πως «τα αποτελέσματα παρέχουν σημαντικές λεπτομέρειες για τη ζωή αυτών των πρώτων γεωργών και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους αναδιαρθρώθηκε η κοινωνία στην πρώτη φάση της καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων».
Επίσης, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα αποτελέσματα, είναι πως οι περισσότερες γυναίκες της Νεολιθικής περιοχής φαίνεται ότι προερχόντουσαν από άλλες περιοχές, διαφορετικές από αυτές που βρέθηκαν θαμμένες. Τα εν λόγω στοιχεία προέκυψαν εξετάζοντας ισότοπα στροντίου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό αποτελεί μία «ισχυρή ένδειξη» πως οι κοινωνίες εκείνη την περίοδο ήταν πατριαρχικές, με κυρίως τις γυναίκες να μετακινούνται στις περιοχές των ανδρών».
Η Penny Bickle υπογραμμίζει ότι η ανισότητα στις κοινωνίες εκείνης της περιόδου φαίνεται να προκαλείται κατά τη μετάβαση των κοινωνιών στην εποχή της γεωργίας και το πιθανότερο σε αυτά τα πρώτα στάδια είναι να προκαλείται λόγω κληρονομιάς και συγγενικών δεσμών.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου