Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Θρύλοι και πραγματικότητα γύρω από την επίδραση της Σελήνης στον άνθρωπο!


Οι θρύλοι για την επίδραση της πανσελήνου στον άνθρωπο ξεκίνησαν  κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, όταν υπήρχε η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι μεταμορφώνονται σε λυκανθρώπους ακόμα και σε βρικόλακες όταν είχε πανσέληνο.

Μέχρι και σήμερα, η θεωρία του "σεληνιασμού" και των μυστικιστικών δυνάμεων της πανσελήνου είναι ευρέως διαδεδομένη. Γίνεται λόγος για αυτοκτονίες, ανθρωποκτονίες, τροχαία ατυχήματα, χωρισμούς, ανατροπές και εντάσεις, ενώ θεωρείται πως η εγκληματικότητα "χτυπάει" κόκκινο.


Η πιο διαδεδομένη άποψη είναι πως η πανσέληνος προκαλεί όλες αυτές τις αλλοπρόσαλες συμπεριφορές στον άνθρωπο εξαιτίας της επιρροής που έχει η σελήνη στο νερό. Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 80% νερό, υποθέτουν πως πιθανότατα η σελήνη διαταράσσει την ισορροπία του σώματός μας!

Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά και οι ψυχίατροι υποστηρίζουν πως όλα τα "ακραία" συμβαίνουν γιατί περιμένουμε να συμβούν! Είναι μια πλασματική συσχέτιση της συμπεριφοράς μας και της πανσελήνου, που με απλά λόγια σημαίνει ότι  ο εγκέφαλός μας έχει την τάση  να ανακαλεί τα περίεργα γεγονότα καλύτερα από ότι τα ασήμαντα. Όταν υπάρχει πανσέληνος και συμβαίνει κάτι περίεργο, συνήθως το παρατηρούμε και το συνδέουμε αμέσως με το φεγγάρι!


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου