Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ο Πλούτωνας «δανείζει» την ατμόσφαιρά του


Τροφοδοτεί με άζωτο τον Χάροντα, ένα εκ των πέντε δορυφόρων του

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Διαπίστωσαν ότι μέρος της ατμόσφαιρας του Πλούτωνα πηγαίνει στον Χάροντα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εντοπίζουν αυτό το φαινόμενο στο Σύμπαν.



Το άζωτο που πλέει στο Διάστημα
Μπορεί ο Πλούτωνας να υποβαθμίστηκε πριν από λίγα χρόνια στην κατηγορία των πλανητών-νάνων αλλά είναι το επίκεντρο ενός συστήματος που αποτελείται από πέντε δορυφόρους. Οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο Πλούτωνας έχει θερμότερη, παχύτερη και πιο σύνθετη ατμόσφαιρα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές κάποια αέρια της ατμόσφαιρας του Πλούτωνα κυρίως άζωτο διαρρέει στο Διάστημα.

Ο Χάροντας βρίσκεται πιο κοντά στον Πλούτωνα από ότι η Σελήνη στη Γη και έτσι η βαρύτητα του δορυφόρου τραβάει κοντά του το άζωτο και το αέριο γίνεται μέρος της δικής του ατμόσφαιρας. «Το φαινόμενο υπήρχε στα θεωρητικά μοντέλα αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στον πραγματικό κόσμο» αναφέρουν οι ερευνητές. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Icarus».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου