Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

«Θύμα» τρομερής σύγκρουσης η ατμόσφαιρα του Αρη


Εξαφανίστηκε μετά από την πτώση στον πλανήτη ενός σώματος με μέγεθος σαν του Πλούτωνα

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν επί χρόνια να βρουν στοιχεία που να εξηγούν την απουσία ατμόσφαιρας στον Αρη. Πριν από λίγους μήνες, με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Curiosity, ο τελευταίος ρομποτικός εξερευνητής στον Κόκκινο Πλανήτη, οι επιστήμονες έκαναν σημαντικές διαπιστώσεις. Σημαντικότερη ήταν η ανακάλυψη ότι ο Αρης διέθετε κάποτε μια πυκνή ατμόσφαιρα το 90% της οποίας διέρρευσε κάποια στιγμή στο μακρινό παρελθόν στο Διάστημα. Τα ευρήματα δύο νέων μελετών υποδεικνύουν ως υπεύθυνη μια κατακλυσμιαία σύγκρουση.


Οι δυσκολίες

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για το ατμοσφαιρικό ιστορικό του Αρη βασίζονταν μέχρι πρόσφατα στα δεδομένα που είχαν στείλει η αποστολή Viking τη δεκαετία του 1970 και ο ρομποτικός εξερευνητής Phoenix που προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη το 2008. Ομως τα ατμοσφαιρικά δεδομένα που κατέγραψαν οι δύο αποστολές ήταν αλληλοσυγκρουόμενα και μεγάλο μέρος τους κρίθηκε ως μη αξιόπιστο από τους ειδικούς. Ετσι η επιστημονική κοινότητα ανέμενε με ανυπομονησία τα δεδομένα που θα κατέγραφε το προηγμένο Curiosity.


Τα ευρήματα

Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες της NASA μελέτησαν τα δεδομένα που συνέλεξε το Curiosity και κατάφεραν να εξακριβώσουν από τι αποτελείται το λεπτό στρώμα ατμόσφαιρας που υπάρχει στον Αρη. Αργόν, οξυγόνο, άζωτο, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα είναι τα αέρια που υπάρχουν σε αυτό το λεπτό στρώμα όπως διαπίστωσαν και οι δύο ερευνητικές ομάδες. «Είναι σπουδαίο ότι δύο ανεξάρτητες μελέτες μελετώντας δεδομένα από διαφορετικά όργανα και χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα για τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του Αρη. Αυτά τα συμπεράσματα ξεκαθαρίζουν το τοπίο και τις αμφιβολίες που υπήρχαν από τις αναλύσεις των δεδομένων των προηγούμενων αποστολών» αναφέρει η Μόνικα Γκράντι, καθηγήτρια πλανητικών επιστημών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας που δεν πήρε μέρος σε κάποια από τις δύο έρευνες.


Η σύγκρουση
Με βάση τα νέα ευρήματα η θεωρία που αναπτύσσεται από τους ερευνητές είναι ότι λίγο μετά τον σχηματισμό του, όπως συνέβη και με τη Γη, ο Αρης έγινε ένα πεδίο συνεχούς πτώσης αστεροειδών, κομητών και διαφόρων διαστημικών σωμάτων. Οι ερευνητές εικάζουν ότι πριν από περίπου 4 δισ. έτη ένα σώμα με μέγεθος παρόμοιο με εκείνο του Πλούτωνα έπεσε πάνω στον Αρη. Η τρομερή σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα του Αρη να καταστραφεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκτός από τη σύγκρουση κάποιο ρόλο στην καταστροφή της ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη μπορεί να έπαιξαν και οι ηλιακοί άνεμοι. «Το λεπτό στρώμα ατμόσφαιρας που υπάρχει τώρα στον Αρη είναι ένα μείγμα υπολειμμάτων της παλιάς ατμόσφαιρας και της ηφαιστειακής δραστηριότητας του πλανήτη μετά τη σύγκρουση» αναφέρει ο Κρις Γουέμπστερ του Εργαστηρίου Αεροπροώθησης της NASA (JPL) που ήταν επικεφαλής της μιας ερευνητικής ομάδας.


Η ζωή

Τα νέα ευρήματα θα επιτρέψουν στους ειδικούς να δημιουργήσουν νέα μοντέλα της κλιματικής εξέλιξης του Αρη και να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για το αν ο πλανήτης είχε κάποια στιγμή στην ιστορία του συνθήκες ευνοϊκές για την παρουσία της ζωής (θερμοκρασία, νερό σε υγρή μορφή κ.α). «Ένα θεμελιώδες ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα ο Αρης να ήταν κατοικήσιμος κάποτε είναι το χρονικό διάστημα στο οποίο υπήρχε νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του» τονίζει ο Πολ Μαχάφι, του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard που ήταν επικεφαλής της δεύτερης ερευνητικής ομάδας.

Ένα ακόμη κέρδος από τις δύο νέες μελέτες είναι ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση μετεωριτών που έχουν πέσει στη Γη και πιστεύεται ότι προέρχονται από τον Αρη. Η ανάλυση των αερίων που είναι παγιδευμένα σε αυτούς τους μετεωρίτες θα δείξει αν πράγματι προέρχονται από τον Κόκκινο Πλανήτη ή έφτασαν εδώ από κάπου αλλού. Οι δύο μελέτες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου