Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Oι "Μαύρες τρύπες" του διαστήματος


Η μαύρη τρύπα είναι περιοχή του διαστήματος όπου υπάρχει συγκέντρωση μάζας σημαντικά μεγάλης ώστε η δύναμη της βαρύτητας να μην αφήνει τίποτα να της ξεφύγει και τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει. Είναι αόρατη και παγιδεύει ακόμη και το φως λόγω του ότι η ταχύτητα της ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός. Ο όρος μαύρη τρύπα επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικάνο αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό Τζον Γουίλερ.

Είναι το σημείο στο οποίο κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερα υλικά από δυόμιση ηλιακές μάζες και στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου έχασε την πάλη του ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα τα υλικά να συμπιεστούν ακόμη περισσότερο και από τα υλικά ενός αστέρα νετρονίων.

Ο πρώτος που πρόβλεψε την ύπαρξη των "μαύρων τρυπών" ήταν ο Αϊνστάιν το 1916 με την ανάπτυξη της θεωρίας της σχετικότητας. Πρόβλεψε ότι όχι μόνο υπάρχουν οι μαύρες τρύπες αλλά ότι σχηματίζονται στη φύση οποτεδήποτε συγκεντρώνεται σε ένα δεδομένο χώρο επαρκής ποσότητα μάζας, μέσω μίας διαδικασίας που καλείται βαρυτική κατάρρευση. Όσο η μάζα μεγαλώνει η βαρύτητα γίνεται δυνατότερη και ο χώρος της παραμορφώνεται όλο και πιο έντονα. Όταν η ταχύτητα του ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός σχηματίζεται ό "ορίζοντας γεγονότων" μέσα στον οποίο η ύλη και η ενέργεια καταρρέουν σε ένα μοναδικό σημείο σχηματίζοντας έτσι μια μοναδικότητα.

Σύμφωνα με την κλασική θεωρία της σχετικότητας ένας εξωτερικός παρατηρητής δεν μπορεί να πάρει δείγμα του υλικού της ή να δεχτεί ανάκλαση από μια φωτεινή πηγή για να πάρει πληροφορίες για το από τι αποτελείται η μαύρη τρύπα. Μόνο κβαντομηχανικά φαινόμενα μπορούν να επιτρέψουν σε ύλη και ενέργεια  να ξεφύγουν από τη μαύρη τρύπα.
Οι μαύρες τρύπες δεν εκπέμπουν κανένα είδος φωτός ούτως ώστε να μπορούσε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη τους, παρόλα αυτά μπορούν να ανιχνευτούν με την μελέτη φαινομένων γύρω τους.  Η ύπαρξη μαύρων τρυπών στο σύμπαν υποστηρίζεται από διάφορες αστρονομικές παρατηρήσεις, ειδικά  των σουπερνόβα  και των ακτίνων Χ που εκπέμπουν οι ενεργοί γαλαξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου