Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Τεχνητό δέρμα με την αίσθηση του αγγίγματος


Ένα ακόμη βήμα για τη δημιουργία τεχνητού δέρματος, το οποίο θα έχει την ικανότητα να μιμείται την αίσθηση του αγγίγματος, έκαναν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Κίνα δημιούργησε ένα πλέγμα το οποίο μπορεί να νιώσει την πίεση του αγγίγματος, και μάλιστα στον ίδιο βαθμό που τη νιώθει το ανθρώπινο ακροδάχτυλο.


Η ανακάλυψη θα επιταχύνει τη δημιουργία «εξυπνότερου» τεχνητού δέρματος, ικανού να «νιώθει» κάθε δραστηριότητα στην επιφάνειά του. Οι αισθητήρες που δημιούργησαν οι επιστήμονες, οι οποίοι περιγράφονται στο επιστημονικό περιοδικό «Science», μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρομποτική και συγκεκριμένα στην ικανότητα των ρομπότ να αγγίζουν αντικείμενα.

Για τη δημιουργία του πλέγματος οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν νανοκαλώδια, τα οποία είχαν περίπου 8.000 κρυσταλλολυχνίες. Καθεμία από αυτές μπορεί να παράγει ανεξάρτητα ηλεκτρονικά σήματα σε κάθε πίεση. Οι ευαίσθητες στην πίεση κρυσταλλολυχνίες έχουν την ίδια ευαισθησία με αυτή που έχει το ανθρώπινο ακροδάχτυλο. «Κάθε μηχανική κίνηση, όπως εκείνη των χεριών ή των δαχτύλων ενός ρομπότ, μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να μεταφράζει αυτά τα σήματα» εξήγησε ο δρ Τσονγκ Λιν Βανγκ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια που δημιούργησε το πλέγμα.

«Η ανακάλυψή μας μπορεί να κάνει το τεχνητό δέρμα “εξυπνότερο”, καθώς θα νιώθει τη δραστηριότητα στην επιφάνειά του» διευκρίνισε ο καθηγητής. Οι επιστήμονες προσπαθούσαν εδώ και πολλά χρόνια να κάνουν τις ρομποτικές συσκευές ικανές να προσαρμόζουν τη δύναμή τους για να αγγίζουν και να πιάνουν διαφορετικά αντικείμενα. Ευελπιστούν, δε, ότι το τεχνητό δέρμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της αφής σε ανθρώπους με προσθετικά μέλη.

Ωστόσο, θέλουν πρώτα να κατανοήσουν καλύτερα πώς θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τους αισθητήρες στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου.

Πριν από μερικά χρόνια, μάλιστα, μια άλλη αμερικανική ομάδα είχε κατασκευάσει μικροσκοπικά «νανοκαλώδια» από ένα κράμα σιλικόνης και γερανίου. Τα πειράματα με αυτό το υλικό είχαν δείξει ότι είναι ικανό να εντοπίζει μια γκάμα από πιέσεις, από την πληκτρολόγηση έως και το κράτημα ενός αντικειμένου.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου