Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η θερμοκρασία του Ήλιου: Λύθηκε ένα ακόμη κοσμικό μυστήριο;

Επιστήμονες στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση σε ένα από τα κοσμικά μυστήρια που απασχολεί πολλά χρόνια τους επιστήμονες. Η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα του Ηλιου είναι μεγαλύτερη από εκείνη στην επιφάνειά του χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να έχει καταφέρει να δώσει μια πειστική απάντηση.

Όπως διαβάζουμε στο tovima.gr, σύμφωνα με τη νέα θεωρία υπεύθυνοι για την αυξημένη θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα του μητρικού μας άστρου είναι γιγάντιοι μαγνητικοί ανεμοστρόβιλοι.


Το φαινόμενο

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ αναφέρουν ότι κάθε στιγμή στον Ηλιο είναι ενεργοί περίπου 11 χιλιάδες μαγνητικοί ανεμοστρόβιλοι με διάμετρο από 1600-5500 χιλιάδες χλμ. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτοί οι ανεμοστρόβιλοι έχουν ένα μαγνητικό «σκελετό» ο οποίος περιστρέφεται με ταχύτητα μεγαλύτερη από δέκα χιλιάδες χλμ/ώρα δημιουργώντας ένα αγωγό που διοχετεύει θερμότητα από το εσωτερικό του Ηλιου στην ατμόσφαιρα του.


O Ηλιος διαθέτει εσωτερικές ζώνες. Η πρώτη ονομάζεται ζώνη ακτινοβολίας (Radiative Zone) και η δεύτερη ονομάζεται ζώνη μεταφοράς (Convection Zone). Σύμφωνα με τους ερευνητές οι μαγνητικοί ανεμοστρόβιλοι μεταφέρουν θερμότητα από τη ζώνη μεταφοράς προς την ατμόσφαιρα με τη μορφή μαγνητικών κυμάτων.

Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην ατμόσφαιρα είναι πολλά εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου, 300 φορές υψηλότερες από ότι στην επιφάνεια. Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική επειδή ο συγκεκριμένος «μηχανισμός» μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να αποτελέσει τη βάση για την κατασκευή αντιδραστήρων παραγωγής ασφαλούς και καθαρής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου