Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Κάποτε η Ανταρκτική ήταν θερμότερη


Θερμότερη και με περισσότερες βροχές ήταν η αρχαία Ανταρκτική, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που κυκλοφόρησε στο περιοδικό Nature Geoscience. Μάλιστα λόγω του κλίματος που επικρατούσε στην Ανταρκτική υπήρχε πλούσια βλάστηση, συμπεριλαμβανομένου και μικρών δέντρων κατά μήκος των ακτών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνας  και του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA.

Εξετάζοντας υπολείμματα φυτών που εντοπίστηκαν σε πυρήνες ιζημάτων κατά από τον παγετώνα Ross, τον μεγαλύτερο της Ανταρκτικής, διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία το καλοκαίρι κατά μήκος της ακτής της Ανταρκτικής πριν από 15 έως 20 εκ. χρόνια ήταν  υψηλότερη κατά 6,7 βαθμούς κελσίου σε σχέση με σήμερα, αγγίζοντας τους 7,2 βαθμούς κελσίου. Επιπλέον οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ συχνότερες.

«Ο στόχος της έρευνας ήταν να κατανοήσουμε καλύτερα το κλιματικό μέλλον της περιοχής. Οπως η ιστορία μας δείχνει πολλά για το μέλλον το ίδιο συμβαίνει και με τις κλιματικές συνθήκες του παρελθόντος. Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν τις αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον στην Ανταρκτική καθώς εξελίσσονται οι κλιματικές μεταβολές στον πλανήτη και αυξάνεται η θερμοκρασία του. Εχουμε για πρώτη φορά συγκεκριμένα στοιχεία για το μέγεθος των μεταβολών και το πόσο υψηλότερη μπορεί να είναι η θερμοκρασία και η υγρασία στην Ανταρκτική στο μέλλον» αναφέρει η Σάρα Φίκινς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».

Η Ανταρκτική εκτιμάται πως εμφάνιζε βλάστηση κατά τη Μειόκαινο εποχή, πριν από περίπου 16 με 15 εκατομμύρια χρόνια. Ήταν η περίοδος που εμφανίζονται τα πρώτα ζώα, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, ελάφια, άλογα καμήλες και πολλά διαφορετικά είδη πιθήκων.

Το θερμό κλίμα κατά τη μέση Μειόκαινο εποχή συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τα οποία εκτιμώνται σε 400 έως 600 ppm. Σήμερα τα επίπεδα του διοξειδίου σύμφωνα με τις μετρήσεις του 2012 έχουν περάσει τα 400 ppm, επίπεδο που χαρακτηρίζεται ως το υψηλότερο εδώ και αρκετά εκατομμύρια χρόνια.

Αν συνεχιστεί η αύξηση, στο τέλος του αιώνα μας το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα ενδέχεται να φτάσει σε αυτό της μέσης Μειόκαινου περιόδου. Οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει με διάφορες μεθόδους τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα κατά τη Μειόκαινο εποχή, δεν έχουν δώσει όμως ακόμα απάντηση για την αιτία που δημιούργησε αυτά τα επίπεδα.

Ωστόσο τα υψηλά επίπεδα συμπίπτουν με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας εκείνης της περιόδου σε πολλά μέρη του πλανήτη.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου