Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Απειλή για την εθνική ασφάλεια θεωρεί η Βρετανία τις ηλιακές καταιγίδες

Με τη δραστηριότητα του Ήλιου να κορυφώνεται το διάστημα 2012-2013, η Βρετανία πρόσθεσε τις γεωμαγνητικές καταιγίδες, καθώς και τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ισλανδία, στη λίστα των απειλών για την εθνική της ασφάλεια.

Σύμφωνα λοιπόν με την αναθεωρημένη έκδοση του Εθνικού Καταλόγου Κινδύνων Πολιτικής Ασφάλειας, οι απειλές υψηλής προτεραιότητας είναι η πανδημική γρίπη, οι πλημμύρες των ακτών, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι εκρήξεις ηφαιστείων, ενώ ο «σφοδρός διαστημικός καιρός» που σχετίζεται με τις ηλιακές εκρήξεις προστίθενται στη λίστα με τις λιγότερο σημαντικές απειλές, μαζί με τις κυβερνοεπιθέσεις και τα μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα.

Ο σφοδρός διαστημικός καιρός, εξηγεί το επίσημο έγγραφο, αποτελεί απειλή για τις υποδομές επικοινωνιών, τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Οι ηλιακές καταιγίδες, δηλαδή εκρήξεις μαγνητικής ενέργειας και φορτισμένων σωματιδίων στην επιφάνεια του Ήλιου, τείνουν να αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση καθώς πλησιάζουμε στο λεγόμενο ηλιακό μέγιστο του 2012-2013, το αποκορύφωμα στον 11ετή κύκλο δραστηριότητας του Ήλιου.

Με την ανθρωπότητα να βασίζεται όλο και περισσότερο σε ευαίσθητες υποδομές, ο κίνδυνος δεν είναι πια θεωρητικός. Το 1989, μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα άφησε χωρίς ηλεκτρικό έξι εκατομμύρια ανθρώπους στο Κεμπέκ του Καναδά. Την περασμένη εβδομάδα πάντως, η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα από το 2004 πέρασε χωρίς να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

«Εξαρτώμαστε όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, και η τεχνολογία αυτή γίνεται όλο και πιο ευαίσθητη» δήλωσε στην εφημερίδα The Observer ο Συντηρητικός βουλευτής Τζέιμς Άρμπουτνοτ, πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Τον περασμένο μήνα, η επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει τον κίνδυνο βλαβών σε δίκτυα ηλεκτροδότησης και δορυφόρους ως αποτέλεσμα ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών παλμών -τέτοιοι παλμοί μπορούν να προκληθούν από ηλιακές εκρήξεις ή από εκρήξεις πυρηνικών όπλων στο κοντινό διάστημα.

Ο διαστημικός πόλεμος δεν περιλαμβάνεται πάντως στη λίστα των απειλών.

Αντίθετα, οι ηφαιστειακές εκρήξεις θεωρούνται απειλή πρώτης προτεραιότητας: τον Απρίλιο του 2010, η τέφρα από την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία οδήγησε ουσιαστικά στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της Βρετανίας για διάστημα αρκετών ημερών. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο έγγραφο, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ακόμα μεγαλύτερες στην περίπτωση ηφαιστείων με εκρήξεις πλούσιες σε αέρια.

Το 1783, για παράδειγμα, η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Λάκι κάλυψε την Ευρώπη με τοξικά αέρια και προκάλεσε καταστροφή των σοδειών, λιμό και χιλιάδες θανάτους.

Ο Εθνικός Κατάλογος Κινδύνων Πολιτικής Προστασίας εκδίδεται από το 2008 και περιλαμβάνει τις κυριότερες απειλές για την ανθρώπινη ευημερία, το περιβάλλον και την ασφάλεια.

Είναι η δημόσια εκδοχή της Εκτίμησης Εθνικών Κινδύνων, η οποία είναι απόρρητη.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου