Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Αντικαρκινική ασπιρίνη υπόσχονται αμερικανοί επιστήμονες


Αμερικανοί  επιστήμονες εξελίσσουν μια νέα σούπερ ασπιρίνη, η οποία θα έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, και δεν θα προκαλεί παρενέργειες, όπως είναι το στομαχικό έλκος.


Οι αρχικές δοκιμές σε ποντίκια, απέδειξαν ότι το νέο σκεύασμα  είναι αποτελεσματικό για την καταπολέμηση διάφορων καρκίνων, όπως αυτών των πνευμόνων, του εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του παγκρέατος, αλλά και της λευχαιμίας.


Το νέο σκεύασμα ονομάζεται NOSH aspirin, και μειώνει το μέγεθος των καρκινικών όγκων στο παχύ έντερο των ποντικών κατά 85%, χωρίς παρενέργειες, σύμφωνα με τους ερευνητές του City College της Νέας Υόρκης.

Ο καθηγητής Khosrow Kashfi, που υπογράφει την εργασία, η οποία θα ανακοινωθεί σε προσεχές ιατρικό συνέδριο, λέει πως τα κύρια συστατικά του νέου φαρμάκου είναι πανίσχυρα, και χωρίς σημαντική τοξικότητα για τα κύτταρα.

Μια σειρά από μελέτες, κυρίως του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχουν αποδείξει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση χαμηλής δόσης (75 mg ημερησίως) ασπιρίνης, μπορούν να μειώσουν το ενδεχόμενο παρουσίασης κάποιων τύπων καρκίνου, κατά το ήμισυ! Παρόλα αυτά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ασπιρίνη προκαλεί σοβαρά στομαχικά έλκη, κυρίως στους ηλικιωμένους.

Έτσι, οι Αμερικανοί επιστήμονες του City College προσπαθούν να παρασκευάσουν μια ασπιρίνη, που θα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, χωρίς όμως να προσβάλλει το τοίχωμα του στομάχου.

Όπως λένε όμως, πρόκειται καθαρά για πειραματικό σκεύασμα, και η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους θα αργήσει πολύ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου