Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Τι κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση των μαμούθ


Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές επιστημονικές μελέτες, σχετικά με τα αίτια εξαφάνισης των μαμούθ. Η πιο πρόσφατη από αυτές αποδίδει την ευθύνη αποκλειστικά στον άνθρωπο, σημειώνοντας ωστόσο ότι και η κλιματική αλλαγή έπαιξε μικρό ρόλο στην εξαφάνιση του είδους.

Είναι δυνατόν οι άνθρωποι, αποκλειστικά και μόνο επειδή κυνηγούσαν, να αποτέλεσαν την αιτία εξαφάνισης των γιγάντιων αυτών ζώων, όπως είχε υποστηριχθεί στο παρελθόν;


Σύμφωνα με μία νέα μελέτη- από το Κέμπριτζ- δεν είναι, αφού το κυνήγι δεν θα μπορούσε από μόνο του, να αποτελέσει την αιτία να χαθούν από προσώπου γης τα τεράστια αυτά πλάσματα, πριν από 100.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι έλυσαν το μεγάλο "ζωολογικό παζλ", πιστεύουν πως μπορούν με ακρίβεια να υπολογίσουν τις αιτίες, που κρύβονται πίσω από την εξαφάνιση των θηλαστικών, απλά "μοιράζοντας" τα τελευταία 100.000 χρόνια σε δέκα περιόδους, τις οποίες ανέλυσαν ξεχωριστά.

Αυτό που συμπέραναν είναι, ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν ήταν αρκετή να προκαλέσει την εξαφάνιση τόσο μεγάλων ζώων, αλλά ότι βασικό ρόλο έπαιξε η κλιματική αλλαγή.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως οι ίδιοι παράγοντες είναι πιθανό να προκαλέσουν την εξαφάνιση ειδών ζώων, που τώρα ζουν στον πλανήτη.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως η διαφορά του σήμερα με το τότε, είναι ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέπειες θα έχουν οι πράξεις τους, γι' αυτό και προειδοποιούν, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας που πλήττει με οποιονδήποτε τρόπο τα ζώα της Γης.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου