Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

«Αράχνες» στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη


Ένα από τα μυστήρια που περιβάλλουν τον Κόκκινο Πλανήτη είναι η περιοδική εμφάνιση και η εξαφάνιση κάποιων περίεργων μαύρων αντικειμένων στην επιφάνειά του.
  
Τα αντικείμενα είναι ορατά από απόσταση 300 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Άρη.

Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 1998, όμως ακόμη οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν για την υπόστασή τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι κάνουν την εμφάνισή τους όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Άρη αρχίζει να ανεβαίνει και εξαφανίζονται όταν πλησιάζει ο αρειανός χειμώνας.

Μια λεπτομερή ματιά στο θέμα ρίχνει το βιβλίο του Michael Benson, «Planetfall: New Solar System Visions». Εκεί περιέχονται και πρόσφατες φωτογραφίες, όπως αυτή του 2010 που τραβήχτηκε από το «Mars Reconnaissance Orbiter» και παρουσιάζει «μικρές μαύρες κουκίδες στις πτυχώσεις του εδάφους, κυρίως στην ηλιόλουστη πλευρά, που μοιάζουν με αράχνες στη σειρά να κάνουν ηλιοθεραπεία».


Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για πίδακες διοξειδίου του άνθρακα, που εκρήγνυνται στο υπέδαφος και δημιουργούν αυτή την εικόνα στην επιφάνεια. Υπάρχει όμως και η εναλλακτική θεωρία, που υποστηρίζεται κυρίως από Ούγγρους επιστήμονες και λέει ότι τα περίεργα αντικείμενα είναι αποικίες αρειανών μικροοργανισμών, που εμφανίζονται κάθε χρόνο για να φωτοσυνθέσουν. Μένει να αποδειχθεί...



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου