Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο και ήδη είναι ορατός ακόμα και με κιάλια


Ο λεγόμενος "κομήτης του αιώνα" ISON πλησιάζει γοργά τον πυρήνα του ηλιακού μας συστήματος, τον Ήλιο, και ήδη είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός ακόμα και με κιάλια ή με ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο


Έως τον Δεκέμβριο, θα μπορεί να τον δει κανείς ακόμα και με γυμνά μάτια. Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν οι πρώτες εικόνες του κομήτη από ερασιτέχνες αστρονόμους.

Αυτή τη στιγμή, ο παγωμένος κομήτης (που το πλήρες όνομά του είναι C/2012 S1 ISON) διασχίζει τον αστερισμό της Παρθένου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το Space.com. Θα φθάσει στο κοντινότερο σημείο από τον καυτό Ήλιο στις 28 Νοεμβρίου, σε απόσταση περίπου 1,2 εκατ. χιλιομέτρων από αυτόν, και όλα τα τηλεσκόπια, διαστημικά και επίγεια, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά, θα είναι στραμμένα πάνω του για να δουν αν θα επιβιώσει από τη στενή επαφή του με το άστρο μας, οπότε η θερμοκρασία του κομήτη αναμένεται να ανέβει στους 2.760 βαθμούς Κελσίου.

Ο ISON, που ανακαλύφθηκε πέρυσι το Σεπτέμβριο από δύο ερασιτέχνες ρώσους αστρονόμους, μπορεί να προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα στη Γη, αν δεν διαλυθεί από την προσέγγισή του στον Ήλιο. Προς το παρόν, οι εκτιμήσεις των αστρονόμων διίστανται για το τι πρόκειται να συμβεί, καθώς πρόκειται για ένα κομήτη, ο οποίος μάλλον προέρχεται από το μακρινό Νέφος του Όορτ (που φιλοξενεί ένα τεράστιο αριθμό κομητών πολύ πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα) και -σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων- κάνει την πρώτη "επίσκεψή" του στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος.

Όταν εντοπίστηκε ο ISON, χαρακτηρίστηκε "κομήτης του αιώνα", επειδή, παρά την πολύ μεγάλη απόστασή του από τη Γη, καθώς βρισκόταν πέρα από τον Δία, ήταν κιόλας εντυπωσιακά φωτεινός, πράγμα που "υποσχόταν" ένα θεαματικό πέρασμα από τη γειτονιά της Γης. Η πιθανότητα του "σόου" υπάρχει ακόμα, αρκεί να το επιτρέψει ο Ήλιος.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου