Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Tα δελφίνια έχουν εξαιρετική μνήμη


Η γνωστή ρήση «έχει μνήμη ελέφαντα» μάλλον θα πρέπει να αλλάξει και στη θέση του ελέφαντα να μπει το...  δελφίνι. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα συμπαθή θαλάσσια θηλαστικά έχουν την ισχυρότερη μνήμη στο ζωϊκό βασίλειο μετά τον άνθρωπο.

Ανάσυρση αναμνήσεων 20 ετών!

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σικάγο διεξήγαγε μελέτη στην οποία διαπιστώθηκε ότι τα δελφίνια μπορούν να ανασύρουν αναμνήσεις ηλικίας 20 ετών!

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις σχέσεις ανάμεσα σε 56 δελφίνια που κατά καιρούς μετακινούνταν μεταξύ διαφορετικών ενυδρείων και ζωολογικών κήπων. Χρησιμοποιώντας ηχεία κάτω από το νερό, οι ερευνητές έπαιζαν σε δελφίνια ηχογραφήσεις από σφυρίγματα άλλων δελφινιών με τα οποία είχαν κάποτε συνυπάρξει. Το κάθε δελφίνι παράγει ξεχωριστούς ήχους, ένα χαρακτηριστικό σφύριγμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα δελφίνι είναι σε θέση να θυμηθεί το σφύριγμα ενός άλλου δελφινιού με το οποίο ζούσε μαζί αλλά κάποια στιγμή αποχωρίστηκαν και δεν είχαν επαφή για διάστημα 20 ετών. Επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να αποκρυπτογραφήσουν τον μηχανισμό της πολύ ισχυρής μνήμης των δελφινιών. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B».





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου