Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Όταν η Γη «έβραζε»


Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την πιο ζεστή εποχή στην ιστορία της Γης, αφότου βέβαια ο πλανήτης μας πέρασε τα αρχικά στάδια του σχηματισμού του όπου ήταν ουσιαστικά μια πύρινη κοσμική μπάλα.


Όπως αναφέρουν στις αρχές της Τριασικής περιόδου και πιο συγκεκριμένα πριν από 249 εκατομμύρια έτη οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στον πλανήτη μας ήταν οι υψηλότερες που υπήρξαν ποτέ.


Εκτιμούν ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στις περιοχές του ισημερινού έφθανε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία στη στεριά ήταν κατά μέσο όρο 50 βαθμοί Κελσίου και σε ορισμένες περιπτώσεις έφθανε και τους 60 βαθμούς.




Η μελέτη

Είναι γνωστό ότι η μεγαλύτερη σε έκταση εξαφάνιση ειδών έγινε στο τέλος της Πέρμιας περιόδου όταν εξαφανίστηκε το 80-90% της χλωρίδας και πανίδας της Γης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό συνέβη πριν από 252 εκατομμύρια έτη. Παρ’ όλα αυτά μυστηριωδώς ο πλανήτης ανέκαμψε πολύ γρήγορα. «Κανονικά η ανάκαμψη μετά από ένα τέτοιο συμβάν απαιτεί χρονοβόρες διεργασίες που διαρκούν δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια έτη.

Παρ’ όλα αυτά η νεκρή περίοδος διήρκεσε ελάχιστα χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία για αυτό» αναφέρει ο Πολ Βίγκναλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Εχει διαπιστωθεί ότι μόλις 3 εκατομμύρια έτη μετά τη μαζική εξαφάνιση, στις απαρχές της Τριασικής περιόδου είχαν εμφανιστεί και πάλι πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς πριν από 249 εκατομμύρια έτη και ενώ εξελισσόταν η ανάκαμψη και η επανεμφάνιση φυτών και ζώων η θερμοκρασία ανέβηκε απότομα πάρα πολύ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η θερμοκρασία στον ισημερινό έφτανε τους 50 ίσως και τους 60 βαθμούς Κελσίου στη στεριά και τους 40 βαθμούς στη θάλασσα. «Τα καλοκαίρια στον ισημερινό θα ήταν εκείνη την εποχή θανάσιμα ζεστά» τονίζει ο Βίγκναλ.



Καταφύγιο ζωής οι πόλοι

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτές οι κλιματικές συνθήκες στον πλανήτη οδήγησαν σε μια μαζική εξαφάνιση ειδών ανάλογης έκτασης με εκείνη που προηγήθηκε λίγα εκατομμύρια έτη πριν. Φυσικά ο αριθμός των ειδών που εξαφανίστηκαν ήταν πολύ μικρότερος αφού στο μεσοδιάστημα δεν είχε προλάβει να κάνει την εμφάνιση του μεγάλος αριθμός ειδών. Ομως σύμφωνα με τους ερευνητές το ποσοστό της εξαφάνισης ήταν ανάλογο με το προηγούμενο, δηλαδή εξαφανίστηκε η συντριπτική πλειοψηφία των ειδών.

Οι μόνες περιοχές που επέτρεπαν την επιβίωση ήταν οι πολικές και όσα είδη βρίσκονταν ή κατάφεραν να πλησιάσουν εκεί επέζησαν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι θερμοκρασίες διατηρήθηκαν ψηλά στη Γη για περίπου δύο εκατομμύρια έτη και στη συνέχεια, πριν από περίπου 247 εκατομμύρια χρόνια, επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα.




ΠΗΓΗ: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου