Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Νέες ανακαλύψεις για την ατμόσφαιρα στην Αφροδίτη


Σύμφωνα με τους αστροναύτες, ένα ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος έχει ανακαλύψει μία απίστευτα κρύα περιοχή στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, η οποία μέχρι εκάστοτε θεωρούταν να ήταν ιλιγγιώδης ζεστή.

Σύμφωνα με μία αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στην έδρα του στο Παρίσι, το διαστημόπλοιο τροχιάς Venus Express, έχει ανακαλύψει ένα πολύ ψυχρό στρώμα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, περίπου μείον 273 βαθμούς κελσίου σε απόσταση 75 μίλια από την επιφάνεια του πλανήτη.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως οι θερμοκρασίες είναι πολύ κρύες για την παχιά με διοξείδιο του άνθρακα ατμόσφαιρα του πλανήτη, για αυτό και μετατρέπεται πολύ εύκολα σε πάγο ή χιόνι. Αυτό όμως που τους ξάφνιασε περισσότερο είναι το γεγονός ότι παρόλο που η Αφροδίτη είναι πολύ πιο κοντά στον ήλιο από ότι η Γή, το ψυχρό στρώμα στην ατμόσφαιρά της, είναι πολύ πιο κρύο από οποιοδήποτε σημείο της ατμόσφαιρας της Γης.

Το κρύο αυτό στρώμα υπάρχει κατά μήκος του πλανήτη, στην διαχωριστική γραμμή μεταξύ των φωτεινών και σκούρων πλευρών του. Δηλαδή στη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τις πλευρές ημέρας και νύχτας της Αφροδίτης.

Ο επικεφαλής της μελέτης Arnaud Mahieux, του Βελγικού Ινστιτούτου της Διαστημικής Αερονομίας, ανέφερε πως τα χαρακτηριστικά της θερμοκρασίας είναι τελείως διαφορετικές στη ζεστή πλευρά τη μέρα και στη δροσερή τη νύχτα, σε υψόμετρο άνω των 120 χιλιόμετρα (75 μίλια). Αυτό πάει να πει πως στη διαχωριστική γραμμή μέρας και νύχτας, βρισκόμαστε υπό το καθεστώς μετάβασης των επιδράσεων οι οποίες προέρχονται και από τις δύο πλευρές.

Επίσης, ερευνητές αποκάλυψαν πως το κρύο αυτό στρώμα της ατμόσφαιρας, είναι τοποθετημένο μεταξύ δύο στρωμάτων τα οποία συγκριτικά είναι θερμότερα. Παρόλα αυτά, ο Hakan Svedhem, επιστήμονας του έργου Venus Express της ESA’s είπε πως η διαπίστωση αυτή των ερευνητών είναι πολύ πρόσφατη και χωρίς πολλά στοιχεία, για αυτό και θα πρέπει να σκεφτούμε και να κατανοήσουμε καλά τις επιπτώσεις που θα έχει.

Όμως στην τελική είναι κάτι ιδιαίτερο καθώς δεν το συναντάμε ούτε στη διαχωριστική γραμμή στην ατμόσφαιρα της Γής, ούτε σε αυτήν του Άρη, πλανήτες οι οποίοι έχουν διαφορετικές χημικές συνθέσεις και συνθήκες θερμοκρασίας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου