Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Οι πρώτες αποδείξεις ότι κομήτης χτύπησε τη Γη βρέθηκαν στην Αίγυπτο!


Ομάδα ερευνητών ισχυρίζεται ότι έχει βρει στην Αίγυπτο τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία ότι κομήτης προσέκρουσε στη Γη πριν από 28 εκατομμύρια χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν το 1996 όταν οι επιστήμονες εντόπισαν μια μυστηριώδη μαύρη πέτρα αγνώστου προελεύσεως στην έρημο Σαχάρα. Έπειτα από μια σειρά αναλύσεων που διήρκεσε μέχρι σήμερα και αποκλείοντας κάθε άλλο πιθανό ενδεχόμενο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για κομμάτι από τον πυρήνα κομήτη, το πρώτο που έχει βρεθεί ποτέ στη Γη.

Η πέτρα, που ονομάστηκε ‘Hypatia’ προς τιμήν της αρχαίας μαθηματικού και αστρονόμου Υπατίας της Αλεξανδρινής, έχει πάνω της διαμάντια, κάτι το οποίο είναι αρκετά λογικό αν αναλογιστεί κανείς τις απαιτούμενες συνθήκες για το σχηματισμό του διαμαντιού. Ο επικεφαλής της έρευνας, Jan Kramers, του University of Johannesburg στη Ν. Αφρική εξηγεί:

   
“Τα διαμάντια αποτελούν μια κρυσταλλική μορφή άνθρακα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες σχηματίζονται στο υπέδαφος της Γης όπου η πίεση στον θαμμένο άνθρακα είναι υψηλή,  αλλά μπορούν να σχηματιστούν ακόμα και με το σοκ της πρόκρουσης ενός κομήτη στο φλοιό της Γης.”

Λίγο πριν προσκρούσει στo έδαφος ο κομήτης εξερράγη, θερμαίνοντας την άμμο από κάτω του στους 2000 βαθμούς Κελσίου και δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες κίτρινου πυριτύαλου σε μια έκταση περίπου 6.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Έρημο Σαχάρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι κομήτες έχουν προσκρούσει στη Γη αρκετές φορές, μέχρι σήμερα τα μόνα υλικά που έχουν βρεθεί και τα οποία φαίνεται να συνδέονται με κάποιον κομήτη είναι μόρια σκόνης με μεγάλη περιεκτικότητα σε άνθρακα που εντοπίστηκαν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρα και στους πάγους της Ανταρκτικής.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου