Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Ανθρώπινες συμπεριφορές εμφανίζουν τα φυτά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα


Τα φυτά φαίνεται πώς εμφανίζουν συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές των ανθρώπων, αφού είναι σε θέση να επιλέξουν το ταίρι τους, να καλέσουν σε βοήθεια ή και να προστατεύσουν τους φίλους τους αν χρειαστεί.

Όπως αναφέρει το New Scientist, ορισμένα είδη φυτών, μιμούνται τις ανθρώπινες συμπεριφορές και είναι σε θέση να κάνουν επιλογές αλλά και να αμυνθούν όταν απειλούνται.

Ας δούμε ποιες ανθρώπινες συμπεριφορές μιμούνται τα φυτά:


Επιλέγουν το ταίρι τους
Ορισμένα είδη φυτών αποφεύγουν τη γύρη από άλλα είδη, ενώ επιλέγουν και τους κατάλληλους επικονιαστές, όπως τα μυρμήγκια και τα πουλιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ορισμένα φυτά καπνού (Solanaceae) τα οποία απορρίπτουν την γύρη ακόμα και των στενών συγγενών τους, όταν αυτοί είναι αδύναμα εγγενή φυτά.


Δόλωμα
Η ορχιδέα η εντομοφόρος (Ophrys insectifera) μοιάζει με έντομο και απελευθερώνει μια μυρωδιά που μιμείται τις σεξουαλικές φερομόνες των θηλυκών μυγών. Ετσι ξεγελά την αρσενική μύγα ώστε να ζευγαρώσει μαζί της και να την επικονιάσει.


Καμουφλαζ
Πρωτότυπο τρόπο να προστατευθεί έχει αναπτύξει και το είδος Passiflora το οποίο έχει βρει τρόπο να αποτρέψει τις πεταλούδες να αφήσουν πάνω του αυγά τα οποία θα γεννήσουν πεινασμένες κάμπιες που θα προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα του. Έτσι το φυτό αναπτύσσει μικρούς όγκους που μοιάζουν με αυγά πεταλούδας κι έτσι οι πεταλούδες νομίζουν ότι το φυτό είναι «κατειλημμένο» και αποφεύγουν να αφήσουν τα δικά τους αυγά εκεί.


Κατά φαντασίαν Ασθενής
Προκειμένου να προστατευθούν από τις κάμπιες, ορισμένα φυτά παριστάνουν τα άρρωστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φυτό Caladium steudneriifolium το οποίο για να προστατευθεί από τις προνύμφες του σκόρου, εμφανίζει λευκά σημάδια στα φύλλα του κι έτσι, οι σκόροι προτιμώντας να εκμεταλλευθούν ένα υγιές φυτό, αφήνουν τα αυγά τους αλλού.


Ζητάνε βοήθεια

Τα φυτά έχουν επίσης και σωματοφύλακες και τους καλούν όταν απειλούνται, Το φυτό Phaseolus lunatus όταν δέχεται επίθεση από φυτοφάγα ακάρεα της οικογένειας Tetranychidae, παράγει ένα μίγμα χημικών ουσιών προσελκύοντας έντομα τα οποία τρέφονται με τα ανεπιθύμητα Tetranychidae.


Ειδοποιώντας τους φίλους για τον κίνδυνο
Όταν τα φύλλα του Artemisia tridentata δέχονται επίθεση από πεινασμένα έντομα, απελευθερώνουν ένα χημικό σήμα κινδύνου που προειδοποιεί τους γείτονές του για την απειλή και αυτοί με τη σειρά τους παράγουν τα δικά τους χημικά για να αποτρέψουν τις επιθέσεις από τα έντομα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου