Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Πολύ λιγότερα τα ζώα και τα φυτά στη Γη


Τα ζωικά και φυτικά είδη πάνω στον πλανήτη μας είναι λιγότερα από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες. Μάλιστα μέχρι το 2100 είναι πιθανό να έχουν όλα αναγνωριστεί και ταξινομηθεί, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Κοστέλο του πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και τον καθηγητή Ρόμπερτ Μέϊ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC, εκτιμούν ότι υπάρχουν μόνο περίπου 5 εκατ. είδη στο ζωικό και φυτικό βασίλειο (δηλαδή δέκα έως 20 φορές λιγότερα από τις έως τώρα εκτιμήσεις, που έφθαναν έως και τα 100 εκατομμύρια). Οι ερευνητές δίνουν ως περιθώριο λάθους τα συν/πλην 3 εκατομμύρια, συνεπώς πιστεύουν ότι ο συνολικός αριθμός ζώων και φυτών θα μπορούσε να κυμαίνεται από 2 έως 8 εκατ.

Ήδη έχουν ταξινομηθεί περίπου 1,5 εκατ. είδη. Γι’ αυτό, αντίθετα με τις προηγούμενες απαισιόδοξες προβλέψεις ότι ποτέ δεν θα μάθουμε όλα τα έμβια όντα του πλανήτη μας, οι ερευνητές θεωρούν ρεαλιστική τη πιθανότητα ότι τελικά αυτό να συμβεί έως το τέλος του αιώνα μας. Έτσι, αν μη τι άλλο, όπως αναφέρουν, τα περισσότερα είδη θα προλάβουν να γίνουν γνωστά προτού εξαφανιστούν. Κάθε είδος που ανακαλύπτεται και ταξινομείται, έχει αυξημένες πιθανότητες να αποτελέσει αντικείμενο προστασίας από τη διεθνή κοινότητα.

«Πιστεύουμε ότι με μια μέτρια αύξηση στις προσπάθειες ταξινόμησης και προστασίας, τα περισσότερα είδη θα ανακαλυφθούν και θα προστατευθούν πριν εξαφανιστούν», δήλωσε ο Κοστέλο. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόσθεσε, ότι ζούμε σε μια εποχή ταχείας εξαφάνισης -ίσως την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία του πλανήτη μας- όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά, όσο κάποτε πίστευαν οι επιστήμονες.

Όπως αναφέρει η νέα μελέτη, όχι μόνο λιγότερα είδη εξαφανίζονται σε σχέση με ό,τι πιστευόταν έως τώρα, αλλά επιπλέον υπάρχουν περισσότεροι από ποτέ επιστήμονες και ερασιτέχνες (περίπου 50.000 συνολικά) που ασχολούνται με την ταξινόμηση των ειδών, με αποτέλεσμα να μην ισχύει πια ο φόβος πως πολλά είδη θα χαθούν από τη Γη, χωρίς καν μάθουμε γι' αυτά το παραμικρό.

Όπως είπε ο καθηγητής Νάιτζελ Στορκ του αυστραλιανού πανεπιστημίου Γκρίφιθ, «περιέργως, είναι λίγα τα είδη που έχουν εξαφανιστεί τελείως, από όσο γνωρίζουμε. Φυσικά θα έχουν υπάρξει και είδη που εξαφανίστηκαν, χωρίς ποτέ να μάθουμε γι’ αυτά, αλλά δεν νομίζουμε ότι αυτά είναι πολλά».
Σήμερα, οι επιστήμονες εντοπίζουν περίπου 17.000 έως 18.000 νέα είδη κάθε χρόνο. Με αυτό το ρυθμό, τα περισσότερα είδη θα έχουν ανακαλυφθεί έως το 2040 (αν υπάρχουν 2 εκατ. είδη συνολικά) ή μέχρι το 2100 (αν τα είδη είναι γύρω στα 5 εκατ.).

Προηγουμένως, οι επιστήμονες υπολόγιζαν ότι περίπου το 5% των ειδών εξαφανίζονται κάθε δεκαετία, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από τα μισά θα είχαν πεθάνει μέσα σε 150 χρόνια. Όμως, σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση, ο πραγματικός ρυθμός απώλειας των ειδών είναι κοντά στο 1% ανά δεκαετία.

Από την άλλη όμως, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι και αυτές οι νέες εκτιμήσεις μπορεί να αποδειχτούν πολύ ανακριβείς, αν η κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα φέρει τα πάνω-κάτω στα οικοσυστήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως είπε ο Στορκ, προς το παρόν, οι επιστήμονες στην πραγματικότητα δεν έχουν ιδέα με ποιό τρόπο η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τον αριθμό των ειδών και το ρυθμό της εξαφάνισής τους. Το σίγουρο είναι ότι αν η άνοδος της θερμοκρασίας ξεπεράσει το όριο των δύο βαθμών Κελσίου, τότε θα υπάρξουν μαζικές εξαφανίσεις.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου