Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Διαστημική βαρκάδα στους ωκεανούς του Τιτάνα

Άγγλοι ερευνητές του διαστήματος βρίσκονται λίγο πριν την τελική έγκριση ενός από τα πιο φιλόδοξα θαλάσσια ταξίδια στην ιστορία της χώρας τους. Προορισμός τους είναι οι απέραντοι ωκεανοί μεθανίου που βρίσκονται στον Τιτάνα, δορυφόροο του πλανήτη Ουρανού. Παρόλα αυτά, πριν "πέσει" στις θάλασσες του Τιτάνα, το αγγλικό σκάφανδρο θα πρέπει πρώτα  να διανύσει και το 1.5 δις χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Γη μας από τον πλανήτη.

Η ιδέα για το ταξίδι ανήκει σε Βρετανούς επιστήμονες και αν τελικά πραγματοποιηθεί θα αποτελέσει την πρώτη επιχείρηση εξωγήινης ωκεανογραφίας. Το μέλλον της θα συζητηθέι σε συνέδριο που διοργανώνεται στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα για να γιορτάσει τα 50 χρόνια βρετανικής παρουσίας στο διάστημα. Από τις 26 Απριλιου του 1962, όταν εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, η Μεγάλη Βρετανία έγινε η τρίτη δύναμη του διαστήματος μετά απο ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση, ίσως κανείς δε σχεδίαζε η αντίστοιχη εγχώρια βιομηχανία να έχει φτάσει σήμερα τα 7.5 δις λίρες σε μέγεθος.

Βέβαια το αγγλικό κράτος, για να κρατήσει ζωντανό το διατημικό του όνειρο, αφιερώνει σημαντικούς  πόρους. Ενδεικτικά, μόνο πέρυσι δαπανήθηκαν 240 εκ λίρες από τον κρατικό προϋπολογισμό για την UKSA, την αγγλική εκδοχή της NASA. Μερίδα των επιστημόνων υποστηρίζει όμως ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι αρκετά. Αυτή τη στιγμή οι αγγλικές αποστολές είναι όλες μη επανδρωμένες σε μια προσπάθεια συγκράτησης των εξόδων. Η ανάγκη όμως για να ταξιδέψουν Άγγλοι στο διάστημα είναι μέγάλη σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο καθηγητής Ζαρνετσκι του Ανοιχτου Πανεπιστημίου της Αγγλίας εξηγεί πως πάντα σε τέτοια ταξίδια θα υπάρχουν πράγματα που τα ρομπότ δεν μπορόυν να κάνουν κι άλλα που οι άνθρωποι δεν βλέπουν, εξού και η ανάγκη για περισσότερα χρήματα από την κυβέρνηση. Γι αυτόν οι επανδρωμένες αποστολές είναι μια επέκταση της βασικής ανθρώπινης επιθυμίας για εξερεύνηση. "Ειναι ο λόγος που δεν είμαστε ακόμα στις σπηλιές, γιατί πάντα θέλαμε να ξέρουμε τί είναι πίσω από το επόμενο βουνό, ποτάμι και ωκεανό. Η περιέργια μας έχει φέρει ως εδώ και γιατί στο καλό θα πρέπει να σταματήσουμε στα όρια της Γης;"



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου