Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Γιατί ο Ερμής είναι μαύρος;


Οι επιστήμονες φαίνεται να βρήκαν την απάντηση στο γιατί ο πλανήτης Ερμής έχει χάσει τη λάμψη του


Η λάμψη του κοντινότερου στον Ήλιο πλανήτη, τον Ερμή, έχει χαθεί και τη θέση του έχει πάρει ένα σκούρο χρώμα. Ο Ερμής είναι σκοτεινός και ανακλά ελάχιστα το ηλιακό φως καθώς έχει μαυρίσει από τον άνθρακα που πετάνε πάνω του οι περαστικοί διαδοχικοί κομήτες επί δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται Αμερικανοί ερευνητές σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό γεωεπιστημών ''Nature Geoscience''. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μέγκαν Μπρουκ Σιάλ του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς  Λίβερμορ των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστές και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι πιθανόν η σημερινή μαυρίλα του Ερμή να είναι αποτέλεσμα της συνεχής εναπόθεσης μικροσωματιδίων άνθρακα πάνω του από τους περαστικούς κομήτες που δέχονται την επίθεση του ηλιακού ''ανέμου''.

Οι κομήτες που πλησιάζουν τον Ήλιο διαλύονται σιγά-σιγά και η σκόνη που δημιουργείτε περιέχει περίπου 25% άνθρακα. Ο Ερμής λοιπόν υφίσταται έναν διαρκή βομβαρδισμό της "καπνιάς" που δημιουργείται με  αποτέλεσμα ο πλανήτης να έχει ''βαφτεί'' μαύρος. Σήμερα εκτιμάται ότι η επιφάνεια του περιέχει άνθρακα σε ποσοστό 3% έως 6%, ενώ το ποσοστό του σιδήρου, το οποίο θα μπορούσε επίσης να σκουρύνει την επιφάνεια του, δεν ξεπερνά το 2%.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Μπράουν, Πίτερ Σουλτς, επιβεβαίωσε αυτή τη θεωρία : '' Φαίνεται, πως ο Ερμής, ουσιαστικά είναι βαμμένος πλανήτης εξαιτίας της συνεχούς πτώσης μικρομετεωριτών πλουσίων σε άνθρακα''.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου