Οι ασθενείς που βρίσκονται σε κατάσταση φυτού, είναι ξύπνιοι, αναπνέουν μόνοι τους και φαίνεται πως πέφτουν σε ύπνο και ξαναξυπνούν. Αδυνατούν, ωστόσο, να ανταποκριθούν σε όσα συμβαίνουν γύρω τους και δεν δείχνουν σημάδια συνειδητής επίγνωσης. Χωρίς επικοινωνία, συγγενείς και φίλοι μένουν να αναρωτιούνται αν το αγαπημένο τους πρόσωπο γνωρίζει έστω ότι βρίσκονται εκεί δίπλα του.
Ερευνητές από το Κέντρο Λειτουργικού Εγκεφάλου, την Ιατρική Σχολή Sackler και το Ιατρικό Κέντρο Sourasky στο Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τους δρ. Haggai Sharon και δρ. Yotam Pasternak, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο PLOS ONE, πραγματοποίησαν μαγνητική τομογραφία (fMRI) στον εγκέφαλο ασθενών σε φυτική κατάσταση και βρήκαν πως ανταποκρίνονται συναισθηματικά σε φωτογραφίες ανθρώπων που γνωρίζουν προσωπικά, άρα τους αναγνωρίζουν.
«Καταφέραμε να δείξουμε ότι οι ασθενείς σε φυτική κατάσταση μπορούν να αντιδράσουν διαφορετικά σε διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, ανάλογα με τη συναισθηματική αξία που αυτά έχουν,» δήλωσε ο δρ. Sharon. «Δεν είναι ένα γενικό πράγμα. Είναι προσωπικό και αυτοβιογραφικό.»
Τα ευρήματα συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση των επιστημόνων για την κατάσταση φυτού και γεννούν ελπίδες για καλύτερη φροντίδα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Μιλώντας στον εγκέφαλο
Για πολλά χρόνια, υπήρχε η εντύπωση ότι οι ασθενείς σε φυτική κατάσταση δεν έχουν επίγνωση του εαυτού τους ή του περιβάλλοντος γύρω τους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι γιατροί χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους με σκοπό να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα αυτών των ατόμων. Βρήκαν πως ορισμένοι ασθενείς σε κατάσταση φυτού μπορούν να εκτελέσουν σύνθετες γνωστικές λειτουργίες κατόπιν εντολής, όπως να φανταστούν μία σωματική δραστηριότητα -π.χ. ότι παίζουν τέννις- ή σε ορισμένες περιπτώσεις ότι απαντούν με ναι ή όχι σε ερωτήσεις. Οι περιπτώσεις αυτές όμως είναι σπάνιες και δεν προσφέρουν καμία πληροφορία σχετικά με το αν αυτοί οι ασθενείς έχουν προσωπικές συναισθηματικές εμπειρίες όταν βρίσκονται σε φυτική κατάσταση.
Για να καταφέρουν οι ερευνητές να έχουν μία εικόνα του πως είναι να είσαι σε τέτοια κατάσταση, εργάστηκαν με τέσσερεις ασθενείς σε επιμένουσα φυτική κατάσταση (διάρκειας σχεδόν ενός μήνα) ή σε μόνιμη φυτική κατάσταση (διάρκειας πάνω από τρεις μήνες). Τους έδειξαν φωτογραφίες ατόμων που γνώριζαν προσωπικά και αγνώστων ατόμων, και κατόπιν αξιολόγησαν τις αντιδράσεις των ασθενών με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας, που μετρά τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και εντοπίζει τις περιοχές με νευρολογική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο. Οι ασθενείς φάνηκε να ανταποκρίνονται σε όλες τις φωτογραφίες, καθώς ενεργοποιήθηκε μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την αναγνώριση των προσώπων, αποδεικνύοντας πως ο εγκέφαλός τους αναγνώρισε σωστά τα πρόσωπα που κοιτούσαν.
Βλέποντας φωτογραφίες των στενών μελών της οικογένειας και των φίλων, οι εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με τη συναισθηματική σημαντικότητα και τις αυτοβιογραφικές πληροφορίες ενεργοποιήθηκαν και αυτές. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς αντέδρασαν με την ενεργοποίηση των κέντρων του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων σαν να γνώριζαν τα άτομα στις φωτογραφίες.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς σε φυτική κατάσταση μπορούν να καταγράψουν και να κατηγοριοποιήσουν σύνθετες οπτικές πληροφορίες και να τις συνδέσουν με αναμνήσεις.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι αν οι ασθενείς έχουν επίγνωση των συναισθημάτων τους ή αντιδρούν αυθόρμητα. Για το λόγο αυτό, ζήτησαν προφορικά από τους ασθενείς να φανταστούν το πρόσωπο των γονιών τους. Παραδόξως, μία 60χρονη ασθενής, που υπέστη σοβαρό τροχαίο, εμφάνισε σύνθετη εγκεφαλική δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το πρόσωπο και τα συναισθήματα, και μάλιστα η δραστηριότητα ήταν όμοια με αυτή του εγκεφάλου των υγιών ανθρώπων.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απόκρισή της αυτή είναι η ισχυρότερη απόδειξη μέχρι στιγμής ότι οι ασθενείς σε κατάσταση φυτού έχουν επίγνωση των συναισθημάτων τους.
Μία δεύτερη ασθενής, 23 ετών, παρουσίασε δραστηριότητα μόνο στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο ασθενείς ξύπνησαν δύο μήνες μετά την πραγματοποίηση των τεστ, χωρίς να θυμούνται ότι βρίσκονταν σε κατάσταση φυτού.
Η έρευνα που επικεντρώνεται στη συναισθηματική επίγνωση των ασθενών σε φυτική κατάσταση απαριθμεί λίγα χρόνια μόνο, όμως οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να συμβάλουν στη βελτίωση της φροντίδα και της θεραπείας αυτών των ασθενών, ενώ έχουν αρχίσει να εργάζονται ήδη με ασθενείς που έχουν ελάχιστη συνείδηση, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι περιοχές του εγκεφάλου αλληλεπιδρούν ως απόκριση σε γνωστά ερεθίσματα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου