Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Θρύλοι και μύθοι για τη σελήνη


Η σελήνη προκαλούσε πάντα δέος στον άνθρωπο. Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς πως το φως της είναι μαγευτικό και οι άνθρωποι μέσα στους αιώνες...δε σταμάτησαν να την κοιτούν και να εμπνέονται από αυτήν.

Το φεγγάρι είναι το θέμα πολλών μύθων και θρύλων σε διάφορους πολιτισμούς ακριβώς επειδή είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του ουράνιου θόλου.

Ακολουθούν κάποιοι μύθοι γύρω από αυτήν...

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Το φαινόμενο déjà vu


Το déjà vu είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά όταν συμβαίνει το καταλαβαίνουμε. Είναι αυτό που μπορεί να περπατάς σε μια πόλη την οποία επισκέπτεσαι πρώτη φορά και ξαφνικά γνώριμες εικόνες έρχονται στο μυαλό, σαν να φωνάζουν ότι έχεις ξανάρθει σε αυτό το μέρος. Όμως δεν έχεις ξαναπάει, άρα τι συμβαίνει;

Για την ακρίβεια, κανείς δεν ξέρει στ' αλήθεια τι συμβαίνει. Η προέλευση του déjà vu (που σημαίνει στα Γαλλικά αυτό που «έχω ήδη δει»), δηλαδή η αίσθηση της οικειότητας με κάτι που είναι εντελώς καινούργιο, παραμένει κρυμμένη κάπου βαθιά στον εγκέφαλό μας. Το φαινόμενο αυτό είναι δύσκολο να μελετηθεί, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι συνδεδεμένοι με καλώδια και μηχανήματα όταν τους συμβαίνει αυτό προκειμένου να καταφέρουν οι ερευνητές να βρουν άκρη.

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

CIA: Εγγραφα αποκαλύπτουν τα μυστήρια στην «Περιοχή 51»


Τα μυστηριώδη φώτα στον ουρανό της Νεβάδας και οι "ιπτάμενοι δίσκοι" που πηγαινοέρχονταν στη θρυλική "Περιοχή 51" στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά τα κατασκοπευτικά σκάφη U-2 που δοκιμάζονταν σε αυτήν την απόρρητη βάση, όπως αποκαλύπτεται σε έκθεση της CIA που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Με την έκθεση αυτή η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ξανά την ύπαρξη της "Περιοχής 51" στη Νεβάδα αλλά δεν κάνει ούτε νύξη για "μικρά πράσινα ανθρωπάκια" ή εξωγήινα σκάφη.

Μετά από πολλές δεκαετίες απόκρυψης και παραπληροφόρησης, με τις θεωρίες συνωμοσίας περί εξωγήινων και πειραμάτων να οργιάζουν, η CIA σήκωσε το πέπλο της σιωπής, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Πανεπιστημίου περί δημοσιοποίησης των δημοσίων εγγράφων.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Γιατί κατέρρευσε ο Μυκηναϊκός πολιτισμός;


Ερευνητές έριξαν φως στο μυστήριο για το πως εξαφανίστηκαν πολιτισμοί της Ανατολικής Μεσογείου, όπως ο  Μυκηναϊκός, πριν από περίπου 3.200 χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα επιστημονική γαλλο-βελγική έρευνα, η κατάρρευσή τους οφείλεται στις αλλαγές του κλίματος. Ειδικότερα μια παρατεταμένη ξηρασία διάρκειας περίπου 300 ετών ήταν κυρίως υπεύθυνη για την κατάρρευση των Μυκηναίων, των Χετταίων της Ανατολίας και άλλων πολιτισμών της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος και η "Κοσμογονία"


Ένας ακόμη πολύ σπουδαίος της προκατακλυσμιαίας Εποχής είναι ο Ερμής ο Τρισμέγιστος. Συνέγραψε πρώτος Κοσμογονία και Ζωογονία (Ανθρωπογονία), καθώς αναφέρει ό Φίλων ό Βύβλιος (Απ. 2):

«τωv ύφ' ηλίω γεγοvότωv πρωτός εστι Τάαυτος, δ τωv Γραμμάτωv τηv εύρεσιv επιvοήσας (Ιερογλυφικά), και της τωv υπομvημάτωv Γραφής κατάρξας, ον Αιγύπτιοι μεv εκάλεσαv Θωύθ Αλεξαvδρείς δε Θώθ, Έρμηv δε Έλληvες».

Ο Ερμής εχρημάτισε Γραμματεύς του Κρόνου (ό όποιος εβασίλευσε μετά τον Αμμωνα στην Αίγυπτο): «Προελθών δ Kρόνoς Ερμή τω Τρισμεγίστω συμβούλω και βοηθώ χρώμενος, ούτος γαρ ην αυτώ γραμματεύς». Συνεμάχησε όμως κατόπιν στην Τιτανομαχία με τον Δία, του όποίου θεωρείται το λοιπόν Αγγελιοφόρος.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Μυστικά των νεκρών - Η σφαγή των Αζτέκων


Μια φρικιαστική ανακάλυψη με περισσότερους από 400 ακρωτηριασμένους σκελετούς σε μαζικό τάφο στο Ζούλτεπεκ του Μεξικό, από άτομα που πέθαναν με αποτρόπαιο τρόπο πριν από 500 περίπου χρόνια.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν και σκελετοί ευρωπαίων κονκισταδόρων, που αποδεικνύει ότι οι Αζτέκοι είχαν και μερικές επιτυχίες εναντίον των Ισπανών κατακτητών στις μεταξύ τους βίαιες συγκρούσεις.

Μία αρχαιολόγος φτάνει στο Μεξικό για να λύσει το μυστήριο της σφαγής. Αυτό που θα βρει, θα αλλάξει όσα γνώριζε για τους Αζτέκους.


Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις Σέρρες;


Eνώπιον μίας πολύ μεγάλης αρχαιολογικής ανακάλυψης, της μεγαλύτερης όλων των εποχών για την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο της αρχαιολογίας, βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη Σερρών.

Η ανεύρεση ενός τάφου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει η αρχαιολογική σκαπάνη έχει σημάνει συναγερμό και ταυτόχρονα έχει πυροδοτήσει σειρά συζητήσεων για το εάν αυτό που σταδιακά βλέπει το φως της ημέρας δεν είναι ένας τάφος κάποιου σημαίνοντος προσώπου, όπως ας πούμε της Ρωξάνης και του γιού της με το Μ.Αλέξανδρο, αλλά ο τάφος του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (!).

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Στην μεταθανάτια δραστηριότητα του εγκεφάλου οφείλονται οι επιθανάτιες εμπειρίες


Μια νέα επιστημονική εξήγηση για τις εντυπωσιακές επιθανάτιες εμπειρίες που αναφέρουν αρκετοί ασθενείς, οι οποίοι «γύρισαν» στη ζωή από τον παραλίγο θάνατό τους, δίνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που για πρώτη αφορά εξέτασε συστηματικά τη νευροφυσιολογική κατάσταση του εγκεφάλου ακριβώς μετά την ανακοπή της καρδιάς.

Η μελέτη, που βασίστηκε σε πειραματόζωα, αλλά υποτίθεται ότι αφορά και τους ανθρώπους, διαπίστωσε μια απότομη έξαρση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο μετά το σταμάτημα της καρδιάς. Η έντονη αυτή ηλεκτρική δραστηριότητα εκτιμάται πως «γεννά» τη συνείδηση των επιθανάτιων εμπειριών, κάτι όμως που άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται διστακτικοί να αποδεχθούν.

Νέα έρευνα για τον δείκτη νοημοσύνης


Οι πιστοί και θρησκευόμενοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη κατά μέσο όρο σε σχέση με τους άπιστους και άθεους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που μελέτησε σε τόσο εύρος και βάθος χρόνου τη σχέση θρησκευτικότητας και νοημοσύνης.

Οι ψυχολόγοι, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάιρον Ζάκερμαν του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας «Personality and Social Psychology Review», σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», αξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) όλες τις δημοσιευμένες έρευνες πάνω στο ζήτημα.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Δέκα αστικοί επιστημονικοί μύθοι


Οι ιστορίες που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας για διάφορους διάσημους επιστήμονες είναι πολλές, μόνο που οι περισσότερες κυκλοφορούν σαν αστικοί μύθοι. Κάποιοι από αυτούς τους μύθους είναι αστείοι, κάποιοι απλώς ανακριβείς και κάποιοι πέρα για πέρα ανακόλουθοι με την πραγματικότητα.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα αστικών μύθων σχετικά με ορισμένους δημοφιλείς και γνωστούς επιστήμονες των παλαιότερων ετών.


Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Τι συμβαίνει όταν ο άνθρωπος πεθαίνει;


Υπάρχει ζωή μετά το θάνατο; Η μετάβαση σε αυτή γίνεται μέσα από το λευκό τούνελ που βλέπουν όλοι όσοι ισχυρίζονται πως έζησαν την επιθανάτια εμπειρία..

Όντως το σώμα μας κατά την μετάβαση αιωρείται; Πρόκειται για ανεξήγητο φαινόμενο ή όλα είναι παιχνίδια του μυαλού;

Καθημερινά βομβαρδίζεσαι από τηλεοπτικές σειρές, προγράμματα με μεταφυσικά φαινόμενα και συζητήσεις περί επιθανάτιων εμπειριών ενώ πιθανότατα κι εσύ η ίδια να είχες κάποια στιγμή στη ζωή σου περάσει μέσα από το φωτεινό λευκό τούνελ.Υπάρχει λογική εξήγηση;…

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Πλησιάζουν στη λύση του μυστηρίου – Ανοιξαν τάφο πολλών αιώνων ψάχνοντας τη «Μόνα Λίζα»


 Ηταν τελικά η Λίζα Γκεραρντίνι το μοντέλο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για τη «Μόνα Λίζα»; Η μήπως ήταν ένα δημιούργημα της φαντασίας του ζωγράφου; Αυτό αποτελεί ένα από τα ερωτήματα που... στοιχειώνουν τους ιστορικούς και τους λάτρεις της τέχνης. Τώρα, Ιταλοί ερευνητές πιστεύουν πως πλησιάζουν στην απάντηση του διλήμματος. Αυτή που αναζήτησαν σε έναν τάφο πολλών αιώνων στη Φλωρεντία.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Έτοιμος να αντιστρέψει τους πόλους του ο Ήλιος

   
Στην τελική φάση του προτού αντιστρέψει για μια ακόμη φορά τους πόλους του πανίσχυρου μαγνητικού πεδίου του, βρίσκεται ο Ήλιος σύμφωνα με τη NASA. Η διαδικασία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις έως τέσσερις μήνες, συμβαίνει περιοδικά κάθε περίπου 11 χρόνια και σηματοδοτεί το αποκορύφωμα του 11ετούς ηλιακού κύκλου και το ενδιάμεσο σημείο του «ηλιακού μέγιστου».

Η αναστροφή των ηλιακών μαγνητικών πόλων θα γίνει αισθητή σε όλο το ηλιακό σύστημα, μέχρι εκεί που εκτείνεται η ηλιόσφαιρα, δηλαδή η μαγνητική επίδραση του άστρου μας στο διάστημα, δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πέρα από τον Πλούτωνα. Καθώς το μαγνητικό πεδίο θα μετακινείται στη νέα θέση του, αναμένεται ο διαστημικός «καιρός» γύρω από τη Γη να γίνει πιο ταραγμένος.

Εγκαταλείποντας τη Γη: Οι τελευταίες εικόνες του πλανήτη από το Messenger της NASA


Πως φαίνεται η Γη από το διάστημα όταν απομακρυνόμαστε από αυτήν; Την απάντηση δίνει η NASA, η οποία πρόσφατα παρουσίασε ένα μοναδικό timelapse βίντεο από φωτογραφίες που τράβηξε το διαστημικό σκάφος Messenger καθώς έφευγε για τον Ερμή.

Πριν από 7 περίπου χρόνια, το διαστημικό αεροσκάφος Messenger της NASA άφησε πίσω του τη Γη ξεκινώντας ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στον πλανήτη Ερμή.

Σπουδαία ανακάλυψη σε αρχαία πόλη των Μάγια


Η σκαπάνη των αρχαιολόγων έφερε στο φως ένα εκπληκτικό, καλά διατηρημένο, γλυπτό στην αρχαία πόλη Χολμούλ των Μάγια, στη Γουατεμάλα.

Η διεθνής ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε την ανάγλυφη τοιχογραφία, που αναπαριστά τη στέψη ενός διοικητή των Μάγια, στο εσωτερικό μιας υπόγειας πυραμίδας. Τα χρώματα στις παραστάσεις του γλυπτού, μήκους 9 μέτρων και ύψους 1,80 μ., έχουν διατηρηθεί άθικτα, εξαιτίας του στρώματος χώματος που το προστάτευε.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Tα δελφίνια έχουν εξαιρετική μνήμη


Η γνωστή ρήση «έχει μνήμη ελέφαντα» μάλλον θα πρέπει να αλλάξει και στη θέση του ελέφαντα να μπει το...  δελφίνι. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα συμπαθή θαλάσσια θηλαστικά έχουν την ισχυρότερη μνήμη στο ζωϊκό βασίλειο μετά τον άνθρωπο.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Ρόμπερτ Οπενχάιμερ: O «πατέρας» της ατομικής βόμβας

    
«Μερικοί άνθρωποι γέλασαν, μερικοί άνθρωποι φώναζαν, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν σιωπηλοί. Μέσα στο μυαλό μου κυριάρχησε ένας στίχος, μια γραμμή από το "Bhagavad-Gita" στην οποία ο Krishna προσπαθεί να πείσει τον πρίγκιπα ότι πρέπει να κάνει το καθήκον του: "Είμαι ο θάνατος: ο καταστροφέας των κόσμων"». Αυτά ήταν τα λόγια του γερμανικής καταγωγής αμερικανού φυσικού Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, με τα οποία περιέγραψε τη στιγμή της πρώτης έκρηξης ατομικής βόμβας στην έρημο του Νew Mexico στις 16 Ιουλίου του 1945.

NASA: το ηλεκτρικό μαγνητικό πεδίο σύντομα θα μεταστραφεί


Tα δεδομένα των αστεροσκοπείων της NASA δείχνουν ότι ο Ήλιος βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο, όπου το μαγνητικό του πεδίο θα μεταστραφεί.

Το μαγνητικό πεδίο αλλάζει από τον ένα πόλο στον αντίθετό του και αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ο Ήλιος βρίσκεται στο απόγειο του 11ετους κύκλου δραστηριότητάς του.


Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Φτιάχτηκε το πρώτο burger... σε εργαστήριο


Επιστήμονες ελπίζουν να καταπολεμήσουν την πείνα!


Για burger που στοίχισε περίπου 250.000 ευρώ, θα πίστευε κανείς ότι θα συνοδευόταν τουλάχιστον με πατάτες και αναψυκτικό, όμως δεν είναι ένα κανονικό burger. Ολλανδοί επιστήμονες κατάφεραν να φτιάξουν κιμά από βλαστοκύτταρα αγελάδας.

Συγκεκριμένα, πήραν κύταρα αγελάδας, τα μετέτρεψαν σε λωρίδες μυϊκού ιστού, τις οποίες ανέμειξαν και έφτιαξαν κιμά.

Με στόχο λοιπόν να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για κρέας, καταργώντας την εκτροφή ζώων, οι επιστήμονες έφτιαξαν το burger του σωλήνα.

Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν το «GPS του ανθρώπινου εγκεφάλου»


Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά σε ανθρώπους εξειδικευμένα εγκεφαλικά κύτταρα που παίζουν τον ρόλο GPS, δηλαδή βοηθούν στο να βρίσκει κανείς τον δρόμο του και να προσανατολίζεται σε ένα ανοιχτό άγνωστο περιβάλλον. Τέτοια κύτταρα είχαν στο παρελθόν βρεθεί μόνο σε ορισμένα ζώα.

Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών ή άλλων θεραπειών για ανθρώπους που χάνονται συχνά και δυσκολεύονται να «πλοηγηθούν» σε ανοιχτούς χώρους, όπως όσοι πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Μιζούρι: Αγρότισσα καταγγέλλει ότι οι εξωγήινοι δολοφονούν τα γελάδια της


Βρίσκει τα ζώα της ακρωτηριασμένα με χειρουργικό τρόπο

Χάνει τα ζωντανά της με ανατριχιαστικό τρόπο το τελευταίο διάστημα μια αγρότισσα από το Μισούρι των ΗΠΑ και το μυαλό της πάει στους εξωγήινους.

Η Λιν Μίτσελ έχει βρει ακρωτηριασμένες τρεις αγελάδες με τέτοιο τρόπο που -κατά την ίδια- δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.

Μιλώντας στο NBC, η γυναίκα είπε ότι οι αγελάδες είχαν ακρωτηριαστεί με χειρουργικό τρόπο χωρίς ίχνος αίματος.

Υπερυπολογιστής προσομοίωσε τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου


Γερμανοί και Ιάπωνες ερευνητές κατάφεραν να αναπαράγουν την πολυπλοκότητα της δραστηριότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας έναν από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Κ, τον τέταρτο πιο ισχυρό υπολογιστή στον κόσμο και κατάφεραν να ολοκληρώσουν την προσομοίωση ενός δευτερολέπτου της εγκεφαλικής δραστηριότητας μέσα σε 40 λεπτά με τη βοήθεια του λογισμικού προσομοίωσης NEST

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Κόμης Δράκουλας - Η γέννηση ενός μύθου


Ρουμανία, 15ος αιώνας. Τρεις μοναχοί βρίσκονται αλυσοδεμένοι σε ένα από τα κελιά του κάστρο του Vlad Dracula, γνωστού και ως Βλαντ, ο Ανασκολοπιστής (Παλουκωτής).

Είναι ο πιο μοχθηρός κυβερνήτης στη Μεσαιωνική Ευρώπη, ψυχοπαθής και αιμοδιψής, είναι ο μόνος που στέκεται εμπόδιο ανάμεσα στην Χριστιανική Ευρώπη και τον τεράστιο ανερχόμενο στρατό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι τρεις μοναχοί καλούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις του, να κρίνουν τις πράξεις του και να του επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει μια θέση για αυτόν στον Παράδεισο. Όλοι ξέρουν τι τους περιμένει αν δώσουν έστω και μία λάθος απάντηση...

Ανθρώπινες συμπεριφορές εμφανίζουν τα φυτά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα


Τα φυτά φαίνεται πώς εμφανίζουν συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές των ανθρώπων, αφού είναι σε θέση να επιλέξουν το ταίρι τους, να καλέσουν σε βοήθεια ή και να προστατεύσουν τους φίλους τους αν χρειαστεί.

Όπως αναφέρει το New Scientist, ορισμένα είδη φυτών, μιμούνται τις ανθρώπινες συμπεριφορές και είναι σε θέση να κάνουν επιλογές αλλά και να αμυνθούν όταν απειλούνται.

Ας δούμε ποιες ανθρώπινες συμπεριφορές μιμούνται τα φυτά:


Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Τι μυστικό κρύβει το μαντείο της Δωδώνης ;


Μυστήρια που περιβάλλουν το μαντείο της Δωδώνης. Έναι αλήθεια ότι το ιερό μαντείο της Δωδώνης κρύβει πολλά μυστικά. Άλλα εξ αυτών έχουν αποκαλυφθεί και άλλα όχι. Γιατί, όμως, οι θνητοί που πήγαιναν να ζητήσουν χρησμό έπρεπε να είχαν νηστέψει τρεις μέρες, να είχαν καθαριστεί στην πηγή της Δωδώνης και να είχαν χαράξει την παράκλησή τους σε μια πλάκα από μόλυβδο.Ταξιδεύοντας κανείς στην ιστορική Ήπειρο, δεκαοκτώ χιλιόμετρα απ’ τα Ιωάννινα, στους πρόποδες του βουνού Τόμαρος, θα δει ότι βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλεως Δωδώνης.

Μέχρι το 1876 η τοποθεσία της Δωδώνης, της περίφημης για το μαντείο της, δεν ήταν γνωστή, γιατί οι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι και ιστοριογράφοι την τοποθετούσαν σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Στη σημερινή θέση της νόμιζαν ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη της Πασσαρώνας, η πρωτεύουσα τη Μολοσσίας.

Ωστόσο, από τις ανασκαφές όμως που έγιναν εκεί, για πρώτη φορά στα 1878 από τον Κ. Καραπάνο, διαπιστώθηκε ότι σε εκείνη την τοποθεσία βρισκόταν η περίφημη Δωδώνη με το μαντείο της που ο Ηρόδοτος το θεωρεί το αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας!


Γιατί η Μόνα Λίζα δεν έχει φρύδια;


Ανεξάντλητο το μυστήριο για τον πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Μπορεί το χαμόγελό της εδώ και δεκάδες χρόνια να βρίσκεται στο επίκεντρο των εμπειρογνωμόνων, ωστόσο, από το γνωστό πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τη Μόνα Λίζα άλλο ένα χαρακτηριστικό έχει απασχολεί κατά καιρούς τους ειδικούς: Τα φρύδια της.

Γύρω από το θέμα, δηλαδή τα ανύπαρκτα ή σχεδόν ανύπαρκτα φρύδια της Μόνα Λίζα έχουν αναπτυχθεί δύο θεωρίες, όπως σημειώνει το Newsbomb.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Η αναζήτηση χύτρας στο Google, έφερε την Αντιτρομοκρατική στην πόρτα τους


Μία σειρά αναζητήσεων στο Google ήταν ικανή για να φέρει την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο κατώφλι του σπιτιού τους και να τους ανακρίνει για πιθανή εμπλοκή τους με την τρομοκρατία.

Ο λόγος για μία τυπική οικογένεια στο Λονγκ Άϊλαντ των ΗΠΑ, η οποία όπως έγινε γνωστό, δέχθηκε ''επίσκεψη'' από έξι άτομα της Αντιτρομοκρατικής, τα οποία ήθελαν να ερευνήσουν το σπίτι τους.

Μια «πεταλούδα» στον Ερμή

Ο κρατήρας που μοιάζει με πεταλούδα - αν και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι θυμίζει και αράχνη

Το σκάφος Messenger φωτογράφισε έναν ιδιόμορφο κρατήρα του πλανήτη

Το διαστημικό σκάφος Messenger που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ερμή και τον εξερευνά κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από την επιφάνειά του. Η πιο εντυπωσιακή είναι αυτή που κατέγραψε με την κάμερα WAC πριν από 24 ώρες (1 Αυγούστου) από τον κρατήρα Hovnatanian. Ο κρατήρας διαθέτει γεωλογικά χαρακτηριστικά όπως μεγάλες ακτίνες που πιθανότατα δημιουργήθηκαν από την πτώση διαστημικών σωμάτων.

Η Ανδρομέδα όπως δεν την έχουμε ξαναδεί


Νέα εντυπωσιακή εικόνα του γαλαξία που κάποια στιγμή θα συγκρουστεί με τον δικό μας


Νέες εικόνες του γαλαξία της Ανδρομέδας κατέγραψε το τηλεσκόπιο Subaru που βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστείου Mauna Kea στη Χαβάη. Η Ανδρομέδα αποτυπώνεται στις εικόνες με μια εντυπωσιακή εμφάνιση που όμοια της δεν είχαμε δει στο παρελθόν. Εκείνος που ξεχωρίζει στις νέες εικόνες είναι ο υπέρλαμπρος πυρήνας της Ανδρομέδας.

Ο γενετικός «Αδάμ» και η «Εύα» έζησαν πιθανότατα πριν από περίπου 135.000 χρόνια


Η ηλικά των σύγχρονων ανδρών και γυναικών βρέθηκε κοντά στα 135.000 χρόνια σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Στανφορντ.. Σχεδόν όλοι οι άνδρες και όλες οι γυναίκες της εποχής μας έλκουν την καταγωγή τους από έναν «Αδάμ» και αντίστοιχα από μια «Εύα», που ζούσαν πριν από περίπου 135.000 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα γενετική ανάλυση αμερικανών επιστημόνων. Η νέα εκτίμηση βασίζεται στην πιο πλήρη μέχρι σήμερα ανάλυση του ανδρικού χρωμοσώματος Υ.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Σταδιακά πέταξαν οι δεινόσαυροι


Νέα μελέτη δείχνει την εξέλιξη του εγκεφάλου τους ώστε να αποκτήσουν πτητική ικανότητα


Η κρατούσα θεωρία για την προέλευση των πτηνών αναφέρει ότι το γενεαλογικό τους δέντρο έχει στην κορυφή του κάποια είδη δεινοσαύρων. Οι περισσότερες μελέτες τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία. Μια νέα μελέτη κάνει ένα βήμα περισσότερο δείχνοντας ότι πράγματι τα πτηνά προέρχονται από δεινοσαύρους και ότι οι εξελικτικές διεργασίες που επέτρεψαν στους δεινοσαύρους να πετάξουν ήταν σταδιακές.


Η CIA «χρηματοδοτεί» μελέτη για τον έλεγχο του καιρού

   
Η δύναμη και η επιρροή της CIA  είναι η βάση των περισσότερων θεωριών συνωμοσίας. Τώρα η CIA φέρεται να χρηματοδοτεί μερικώς μια επιστημονική γεωμηχανική μελέτη για τον έλεγχο του καιρού θα ρίξει λάδι σε αυτή τη φωτιά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent. Η εν λόγω μελέτη ερευνά το κατά πόσο είναι εφικτή η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής με μεγάλης κλίμακας ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Τι συμβαίνει κάθε λεπτό στο Internet;


Στο γράφημα παρουσιάζονται όλα όσα συμβαίνουν στο Internet κάθε λεπτό

Νέα απογραφή αποκαλύπτει τον «παλμό» του κυβερνοχώρου



Τα τελευταία χρόνια - και όσο αυξάνεται ο πληθυσμός αλλά και οι εφαρμογές του Διαδικτύου - γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταγραφές ή καλύτερα απογραφές του τι συμβαίνει είτε σε ημερήσια, είτε σε ωριαία βάση στον κυβερνοχώρο.

Η τελευταία απογραφή έγινε από την εταιρεία διαδικτυακών διαφημιστικών και εμπορικών υπηρεσιών qmee. Σε αυτήν καταγράφεται το τι συμβαίνει στο Internet κάθε 60 δευτερόλεπτα.